Мерки в размер на милиард и половина лева за компенсации заради рекордно високите цени на електроенергията и природния газ ще даде държавата. Те ще обхванат периода декември (със задна дата) до края на март. Предвиден е обаче буфер от 500 милиона при евентуално възникване на чрезвичайна ситуация на енергийния пазар, като така сумата може да набъбне до 2 милиарда лева.

Мерките обяви на брифинг новият министър на енергетиката Александър Николов.

"Целта ни е да обхванем най-тежкия период, който предстои. Периодът с най-висока консумация на енергийни ресурси и значително високи цени", коментира Николов.

Относно електроенергията - компенсацията ще бъде давана на предприятията, купуващи ток над 185 лева на мегаватчас. Компенсацията се изчислява по следната формула - 75% от разликата между прогнозната и реалната пазарна цена. Но не повече от 30% от борсовата стойност.

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

Ще бъдат компенсирани и рекордните загуби на енергоразпределителните дружества, като държавата ще поеме разликата от цената, на която те купуват ток и значително по-ниската, на която продават на потребителите заради регулирания пазар, а и наложения преди дни мораториум. "Това ще предотврати допълнително натоварване с допълнителни разходи на операторите, които иначе биха били поети от потребителите в бъдеще", аргументира се министърът.

Отделно от това ще бъдат замразени цените на природния газ. По този начин косвено няма да се стигне и до скок на парното.

Общо разходите за компенсацията заради цената на тока са близо 950 милиона лева. За компенсиране на цената на газа ще бъдат дадени около 200 милиона, а за покриване на разходите на ЕРП-тата са отделени 350 милиона.

Индустриалните консуматори на ток предлагат 4 мерки вместо мораториума

Индустриалните консуматори на ток предлагат 4 мерки вместо мораториума

Решението на НС заплашва енергийната сигурност на страната

Големият въпрос - откъде ще бъдат взети средствата? От Фонда за сигурност на енергийната система, който е под шапката на БЕХ, а държавният бюджет е финалната опция, ако парите по другите пера свършат, уточни главата на енергийното ведомство.

Това все още обаче, оказва се, са само предложения, а тепърва предстои гласуване в Министерския съвет и по-важната стъпка - нотификация от страна на Европейската комисия. Как такава обаче може да бъде получена в рамките на под две седмици - до Нова година, все още не е ясно.

България обаче имала "много конструктивен" диалог с Брюксел, а предвид настоящата енергийна криза такава нотификация можело да бъде получена в спешен порядък, отговори на въпрос на News.bg министър Александър Николов.

Работодателите искат компенсация по 217 лв. за мегаватчас

Работодателите искат компенсация по 217 лв. за мегаватчас

Със субсидии бедните плащат на богатите, убеден Васил Велев

Припомняме, вчера вицепремиерът Корнелия Нинова обеща, че мораториумът, наложен от Народното събрание, ще бъде съчетан със съответни мерки за подпомагане на бизнеса, въпреки заявката на служебния премиер Сефан Янев, че пари за компенсации на бизнеса за декември няма. Новият премиер Кирил Петков също заяви в неделя, че компенсации ще има, но те ще бъдат формирани по нова методика.

В края на ноември кабинетът прие мярка, по силата на която бизнесът получава помощ от 110 лева на мегаватчас. Въпросната схема обаче бе валидна само за месеците октомври и ноември, а самият бизнес поиска за декември месец компенсации от 190 лв.