Огромната разлика от 450 лева на мегават час за цената на тока не заминава нанякъде, а се складира в АЕЦ "Козлодуй", НЕК и на места, откъдето лесно може да бъде взета и върната на хората. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев пред БНТ.

Той иска предсказуемост и занапред, иначе директорите на предприятия не могат да оперират - на какви нива, пита Велев, според когото трябва да има предсказуемост, защото светът около нас има в пъти по-добри цени.

Индустриалните консуматори на ток предлагат 4 мерки вместо мораториума

Индустриалните консуматори на ток предлагат 4 мерки вместо мораториума

Решението на НС заплашва енергийната сигурност на страната

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени. "Госпожа Нинова добре разбира каква е ситуацията в индустрията. България е една добре развита индустриална страна, но с мораториум или с решение на парламента не става", категоричен бе Велев.

Той посочи, че не може да има таван на компенсациите, а те трябва да са функцията на цената. Бюджетът е на излишък в края на годината и има около 5 млрд. лева, които за няколко дни могат да се изхарчат. Ние в момента имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме хора. Това, което пречи, е екстремните цени на електроенергията, посочи Велев.

Енергийният министър днес се очаква да излезе с конкретна информация за решенията, които се предвиждат.

Поредни рекорди на борсата на електроенергия

Поредни рекорди на борсата на електроенергия

В сегмента "ден напред" тя скача над 669 лв за мегаватчас

Вчера вицепремиерът Корнелия Нинова обеща, че мораториумът, наложен от Народното събрание, ще бъде съчетан със съответни мерки за подпомагане на бизнеса, въпреки заявката на служебния премиер Сефан Янев, че пари за компенсации на бизнеса за декември няма. Новият премиер Кирил Петков също заяви в неделя, че компенсации ще има, но те ще бъдат формирани по нова методика.

В края на ноември кабинетът прие мярка, по силата на която бизнесът получава помощ от 110 лева на мегаватчас. Въпросната схема обаче бе валидна само за месеците октомври и ноември, а самият бизнес поиска за декември месец компенсации от 190 лв.