Министерство на енергетиката от днес започва подписването с всеки един от доставчиците на електроенергия на типовите договори за реализиране на помощта от 110 лева на мегават час изразходвана електрическа енергия на крайните не битови потребители. Това обяви служебният енергиен министър Андрей Живков на брифинг пред журналисти.

Тази програма ще влезе в сила след одобрение от ЕК. По всички дипломатически канали, с които страната разполага, имаме уверението, че това одобрение ще стане в рамките на тази седмица, увери министърът.

По думите му в договорите ще се вписват различни срокове, защото различните доставчици имат различен период на фактуриране, инкасиране на сумите и т.н. След като договорите бъдат подписани непрекъснато ще се актуализира информацията с кои фирми са подписани договори с цел всички крайни небитови потребители да са информирани кога и дали техният снабдител или доставчик на електрическа енергия е подписал с МЕ договор, така че те самоти да търсят своите компенсации. Няма индикации доставчици да не подпишат договор, подчерта Андрей Живков.

На 26 октомври Министерски съвет прие решение, с което одобри програма за компенсиране на всички крайни небитови клиенти на територията на страната във връзка с високите цени на електрическата енергия. Програмата предвижда компенсиране с по 110 лева на мегават час изразходвана електрическа енергия. По време изготвянето на типовите договори МЕ били в тесен контакт с всички контрагенти, които ще участват в реализирането на програмата, обясни Живков.

Правителството одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток

Правителството одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток

Предвижда се тази мярка да действа в период от два месеца - октомври и ноември

В резултат на разговорите МЕ е изготвил типов договор, одобрен на извънредно заседание на МС на 6 ноември.

За писмото на омбудсмана Диана Ковачева, че трябва да бъдат компенсирани и битовите потребители на газ, Живков отбеляза, че писмото е пристигнало скоро и все още не са разгледани възможностите за компенсиране. Трябва да се обсъди въпросът и с Министерство на финансите и тогава ще има конкретно решение дали, как и кога ще бъдат облекчени и битовите потребители, каза служебният министър.