Няма да има компенсация през декември за небитовите потребители заради рекордно високите цени на електроенергията. Това стана ясно от изказване на служебния премиер Стефан Янев.

Припомняме, че след протести на работодатели и синдикати в края на ноември кабинетът прие мярка, по силата на която бизнесът получава помощ от 110 лева на мегаватчас. Въпросната схема обаче бе валидна само за месеците октомври и ноември, а самият бизнес поиска за декември месец компенсации от 190 лв.

Защо няма да има подобни действия и през последния месец на годината? Прозаичният отговор - не се знае откъде ще се вземат пари, се разбра от думите на Янев.

Бизнесът иска по-големи компенсации за цената на тока и за по-дълго

Бизнесът иска по-големи компенсации за цената на тока и за по-дълго

Мярката да продължи и през декември, но помощта да е 190 лв./MWh

"Мярката, която служебният кабинет предприе за октомври и ноември, много лесно може да бъде приложена и за декември. Тогава обаче служебният кабинет направи много точна оценка откъде и с какви средства ще можем да разполагаме", отговори на въпрос на Мартин Димитров от "Демократична България" Янев.

В момента обаче ситуацията била коренно различна - нямало яснота за бюджета. А относно идеята държавата да връща към бизнеса част от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества като АЕЦ "Козлодуй" например - чака се одобрение на Европейската комисия, тъй като това би се приело за неправомерна държавна помощ.

Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за декември

Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за декември

Работодателите предлагат и от 1 януари да се разработи ново ценово решение на КЕВР