Нов рекорд на цената на тока на борсата за днес отчитат на пазара на електроенергия.

Средната цена на тока за вторник на европейските енергийни борси отбеляза рязко повишение до рекордните 398 евро за мегаватчас.

В сегмента "ден напред" тя скача над 669 лв за мегаватчас. Средната цена е скочила близо три пъти в сравнение с миналата година.

Въпреки това цената в България все пак остава една от четирите най-ниски в Европа, показват данните на energylive.

За днешния висок скок на енергийните цени допринася сериозното поскъпване на природния газ с близо 8% и трайното застудяване на стария континент, което вероятно ще продължи най-малко до края на декември.

Бизнесът ще получава компенсации заради цената на тока и в бъдеще

Бизнесът ще получава компенсации заради цената на тока и в бъдеще

Те обаче ще бъдат формирани по нова методика

Вчера вицепремиерът Корнелия Нинова обеща, че мораториумът, наложен от Народното събрание, ще бъде съчетан със съответни мерки за подпомагане на бизнеса, въпреки заявката на служебния премиер Сефан Янев, че пари за компенсации на бизнеса за декември няма. Новият премиер Кирил Петков също заяви в неделя, че компенсации ще има, но те ще бъдат формирани по нова методика.

Енергийният министър днес се очаква да излезе с конкретна информация за решенията, които се предвиждат.

В края на ноември кабинетът прие мярка, по силата на която бизнесът получава помощ от 110 лева на мегаватчас. Въпросната схема обаче бе валидна само за месеците октомври и ноември, а самият бизнес поиска за декември месец компенсации от 190 лв.

Миналата седмица Народното събрание наложи мораториум върху цените на тока, парното и водата в сила от 16 декември. Това стана след прегласуване на първоначално приетия текст, предложен от ГЕРБ, за мораториум със задна дата - януари 2021 г.