Предприятията ще получават компенсации заради рекордно високите цени на електроенергията и в бъдеще.

Това увери на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. В понеделник тя се срещна с работодателски организации, като основна тема на разговорите са били рекордно високите цени на електроенергията за бизнеса и съответните мерки, които държавата да предприеме за компенсация на производствата. Припомняме, че в телевизионно интервю премиерът Кирил Петков обеща компенсации все пак да има, но те щели да бъдат формирани по нова методика.

Работодателите искат компенсация по 217 лв. за мегаватчас

Работодателите искат компенсация по 217 лв. за мегаватчас

Със субсидии бедните плащат на богатите, убеден Васил Велев

В момента обаче се работи по точната методика, по която ще бъдат давани въпросните компенсации. Работодателите предлагат те да бъдат в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на тока, която за декември е 119 лева и пазарната такава. Предлага се и такива компенсации да бъдат давани и на фирми, които купуват на цена над 150 лева, тъй като има предприятия с дългосрочни договори, които плащат по-малко и така биха били свръхкомпенсирани.

"Цените на електроенергията са в пъти по-високи отколкото бяха миналата година по това време. За да бъде конкурентоспособна българската икономика, тя трябва да получава енергия на цени, подобни на нейните конкуренти. В момента конкурентите ни извън ЕС се снабдяват на по-ниски в пъти цени", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Нинова и ведомството й ще внесат конкретни предложения в близките дни. "Даваме си сметка, че за да има възможност и средства за всички останали политики - социални, образователни и т.н., е необходима работеща икономика, която да осигурява средствата за тези политики", каза тя.

"До дни ще обявим тези компенсаторни механизми", увери вицепремиерът.

На второ място - имало е консенсус да бъдат продължени политиките за компенсации заради ковид кризата, въведени още от правителството на ГЕРБ - 60/40 и 80/20.

Василев: Има механизми, за да не допуснем скок на цената на тока

Василев: Има механизми, за да не допуснем скок на цената на тока

Но трябва да бъде обсъдено с министъра на енергетиката и с КЕВР

Като трета краткосрочна мярка пък е очертана активната съвместна работа между държава и бизнес в разработването на държавния бюджет за следващата 2022 година, за да бъдат намерени възможно най-оптималните решения.

Нинова очерта и амбициите на ведомството си и в средносрочен план - намаляване на административната тежест за бизнеса не само на думи, а на дела, създаване на здрава връзка между образование и бизнес и облекчаване на начините за финансиране на малките и микропредприятията.

Компенсации за бизнеса заради цената на тока през декември няма да има

Компенсации за бизнеса заради цената на тока през декември няма да има

Въпросната схема обаче бе валидна само за месеците октомври и ноември