"Възможно е мораториумът да падне преди март. Въпросът е времето, което ще ни трябва, за да сме сигурни, че сме направили целия анализ - да видим дали няма течове в системата, така че крайните цени да бъдат увеличени с най-минимален размер. Работим по всичките части от енергийната система, където може да има намаляване на разходите. Ако успеем, моротариумът ще бъде премахнат.".

Това заяви премиерът на България Кирил Петков пред Нова телевизия. Припомняме, че парламентът прие изменение на решението си за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от 1 януари 2021 г.

Той е обсъдил заедно с министъра на енергетиката Александър Николов и министъра на финансите Асен Василев мерките, които ще бъдат заложени за бизнеса.

"Те ще бъдат с под и таван. Ако имате бизнес и сте успели да направите договор под някакво ниво, няма да има субсидии. Ако ли не, ще има някакъв процент субсидиране на тока. Ще сложим таван, за да има предвидимост в общия харч към бизнеса. Надяваме се хем да имаме предвидимост в публичните финанси, хем да сме сигурни, че бизнесът наистина получава подкрепа", обясни Петков.

Относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев премиерът заяви, че изборът дали да подаде оставка е на Гешев. Кирил Петков очаква обвинител №1 да се оттегли сам, което ще спести много време за всичките процедури.

За първата му работна среща в Брюксел премиерът обяви, че Планът за възстановяване ще бъде коригиран за някои от нещата. Бях доволен да видя, че партньорите от ЕК заявиха, че за пръв виждат такава воля за антикорупционните мерки, каза Петков.