"Мораториумът е изключително вреден и единственото решение е да бъде премахнат. Те го препотвърдиха, но за три месеца той може да направи множество поразии". Така коментира за "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев.

От изказването му стана ясно, че мораториумът създава проблеми най-вече за големите ЕРП-та.

"Най-важното е какво прави държавата и банковата система. Търговците изнемогват. Държавата трябва да упражнява контрол в отношенията между търговците и банките", заяви Кадиев.

Той обаче не смята, че ще се стигне до режим на тока.

От ЕРП-тата уверяват, че няма да има режим на тока

От ЕРП-тата уверяват, че няма да има режим на тока

Очакват среща

За "Топлофикация София", Кадиев отсече, че на практика е фалирала. Но ако наистина тя фалира, ще стане много голям проблем, защото много семейства трябва да преминат на електрическа енергия. Тогава наистина ще се стигне го множество аварии и режим.

Според него все още не е ясно дали ще трябва да се теглят нови дългове от държавата, защото не се знае какви приходи и разходи има за 2022 г.

"Това, за което държавата трябва да се пребори с Европейската комисия, е да работи ТЕЦ "Марица Изток 2" максимално дълго", изтъкна Кадиев.

От Топлофикация с обяснение за високите сметки, които са ни приготвили

От Топлофикация с обяснение за високите сметки, които са ни приготвили

Пращат ни да гледаме ютуб канала им за съвети

Надява се това да е поне до 2038 година.

Припомняме, че парламентът прие изменение на решението си за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от 1 януари 2021 г.