Няма да има режим на тока. В това увери Асех Христов от енергоразпределителното дружество за Югозападна България ЧЕЗ пред БиТиВи.

Не може да има режим на тока, токът ще си идва. Ние прекрасно разбираме, че хората не искат да им се вдигнат сметките. Регулаторът е намерил решение - ако не искате да увеличаваме тока, сядат експертите, казват как да се компенсират загубите, обясни Христов.

Повод за думите му е потвърденият мораториум върху цените на тока, парното и водата,, приет вчера.

Кирил Петков бори скока на цената на тока, но след анализи и оценка

Кирил Петков бори скока на цената на тока, но след анализи и оценка

Повишение само в краен случай, но без яснота как

Той обясни позицията на ЕРП-тата - "Всеки ден ние плащаме, ЕРП-та и очаквахме регулаторът поне да спре натрупването на нова загуба".

Той изтъкна, че ЕРП тата са ползвали всички резерви, от електроенергийния системен оператор (ЕСО) са усвоили всичките си резерви. "Спираме инвестиционните програми, намаляваме нещата, започваме да ограничаваме разходите. Започваме да бавим плащания, притискаме търговците да плащат на две седмици. Изтегляме парите на бизнеса. На бизнесът не му е проблем цената на тока, той е калкулиран, но ние му взимаме парите, каза Христов.

"Ако питате мене, поскъпването може да е и до 25%, за да покрият загубите. 250 млн. лв.", изтъкна представителят на ЧЕЗ.

Според него, когато цените се променят (увеличават) с 20-30% на година, няма проблем.

КЕВР си отмени заседанието за поскъпване на тока и на парното

КЕВР си отмени заседанието за поскъпване на тока и на парното

Ако бъдат приети новите цени влизат в сила от 1 януари 2022 г.

"Мораториумът ще докара, че натрупаната загуба ще бъде 500 млн. лв. Дружествата няма да издържат, ако те не могат да плащат този ток на борсата, ще пада напрежението", каза Христов без да уточнява дали това ще е напрежението в електропреносната мрежа.

Ако оцелеем, ще поискаме увеличение на цената на тока. Големият проблем е ликвидността. Ако се намери механизъм ЕРП-та и ЕСО да бъдат компенсирани - Фондът за енергийна сигурност може да предостави парите. Държавата може да компенсира, тя може да даде тези 250 000. Имате държавна помощ, когато има конкурентност, ние сме 4 ЕРП-та. Проблемът е в липсата на ликвидност.

"Цените за потребителите не са променени от лятото, те са ниски. Всички си плащат", каза Христов. Енергетиката печели огромни средства, в АЕЦ-а има 1 млрд. лв. печалба. От едната страна са те, от друга страна държавата казва, че няма да си плаща сметката, каза той и уточни, че са поискали от енергийния министър начин, по който да се компенсира ликвидността и загубата на ЕРП-тата. Проблемът е във времето, каза Христов.

КНСБ призова за отмяна на мораториума върху цените на тока

КНСБ призова за отмяна на мораториума върху цените на тока

Замразените цени за бита ще предизвикат финансов шок...

Ако в следващата седмица не седнем и не намерим механизми, е същото да имате болен пациент и не му давате кислород, след 3 месеца му докарате най-добрия лекар, какво ще стане до тогава, каза той.

Очакванията му са да се разбере с новия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. "Тя преди да стане шеф на БСП дойде от бизнеса", каза Христов.

Той очаква среща, на която да се намери решение за цената на тока и исканията на бизнеса. Надявам се да се случи тази и следващата седмица. Във време на криза трябва да решаваш кризата, а не да отлагаш проблема. Най-лошото решение е решение, допълни Асен Христов.

Припомняме, на 15 декември 2021 г. депутатите наложиха мораториум за цените на тока по предложение на ГЕРБ. От Министерския съвет бяха изненадани от това решение. След поисканата промяна вносителите казаха, че искат първо да прочетат текста.