В бъдеще всяко повишаване на цената на енергийните ресурси за битовите потребители - ток, вода и парно, няма да се случва без обстоен анализ от експерти. Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет в четвъртък премиерът Кирил Петков.

Макар и след вчерашните неразбории с приемането и след това редактирането на мораториума, предложен от ГЕРБ, но приет от мнозинството, новият министър-председател остава оптимист. Въпросът продължава и днес в пленарна зала.

"Това, което се случи вчера и днес, ще се допотвърди - замразяване на цените, за мен е много важен знак, че оттук нататък, без да има много сериозен анализ в енергийната система и системата на топлофикация, не можем да даваме допълнителните разходи, които са в системата, на крайните потребители", обеща Кирил Петков.

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Корнелия Нинова нямала пръст в гласуваното замразяване на цените на тока

Неясен обаче остава въпросът как анализ на външни експерти би могъл да повлияе на независимия по закон регулатор КЕВР. Неясно остават също и мерките, които кабинетът смята да предприеме, за да компенсира скока на цените. Неясно остана и кой конкретно ще прави въпросния анализ.

По темата с наводненията в областите в Южна България - Смолян, Благоевград и Кърджали, били направени конкретни стъпки, за да могат пострадалите да бъдат компенсирани, съобщи още Петков. След срещата му с областните управители на тези региони следва да бъде изготвена точна оценка на щетите.

"За първи път тази оценка ще е с пълен детайл за единични цени и количества. Целта е да подпомогнем максимално бързо на населението да има достъп до населените места и нормално снабдяване с вода и ток. Но и на второ място - да сме сигурни, че средствата се изразходват в максимална координация с министерствата", добави премиерът.