Бизнесът настоява за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с премиера Кирил Петков заради тежката ситуация с цената на тока.

Представителните на национално равнище работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, са категорични, че предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи и предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката.

Те предупреждават, че ситуацията около цената на електроенергията за небитовите потребители е много по-заплашителна за икономиката ни спрямо финансовата криза, започнала през 2009 г. Бизнесът посочва, че се очаква средната цена за декември значително да превиши тази за ноември, а офертите на съседни европейски пазари и сделки на пазара "Двустранни договори" на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 г. са за над 700 лева/MWh. От работодателските организации не изключват средните цени да надхвърлят и 1000 лева за мегаватчас, за което настояват да сме готови отсега.

Необходими са изключително бързи, концентрирани и съгласувани действия на държавните институции, за да се избегне вероятността много от първоешалонните и структуроопределящи предприятия да не подновят работа в началото на 2022 г., което пък би довело и до верижен ефект, предупреждават те.

Петте организации припомнят, че през октомври Европейската комисия е предоставила възможност на държавите членки да предприемат действия на национално ниво за компенсиране на небитовите потребители на ток.

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Мярката била крайно недостатъчна

Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

Бизнесът изтъква, че има средства за компенсиране на свръхвисоките цени на потребителите на електроенергия на свободния пазар - извънредните печалби на АЕЦ, НЕК и други електропроизводители, извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, излишъка на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Предвид баланса и себестойността на електропроизводството в страната ни българската икономика може да получи конкурентна цена на електроенергията и да се включи успешно в процеса на пренареждане и скъсяване на веригите на доставки, допълват още работодателските организации и посочват, че за целта трябва да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна ефективност на разходването им.

Рекорди в цените на тока всяка зима прогнозира енергийният анализатор Васко Начев

Рекорди в цените на тока всяка зима прогнозира енергийният анализатор Васко Начев

Мегапроекти като АЕЦ Белене биха тласнали страната ни в тежка икономическа криза

Те припомнят, че дни преди Коледните празници организациите на индустриалните потребители на енергия в Европа в безпрецедентно общо обръщение са призовали към лидерите на ЕС и националните правителства за бързи действия за справяне с непоносимите цени. Сред исканията са спешни действия на ниво ЕС, за да се даде възможност на засегнатите компании да преодолеят тази ситуация, която се очаква да продължи още няколко месеца, както и реформа на Директивата за системата за търговия с емисии.

Кризата с цените на енергията засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над 5 пъти. Продължаващата вече няколко месеца ситуация се отразява сериозно на конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори, при които разходите за енергия съставляват висок дял от производствените им разходи, предупреждава бизнесът и допълва, че това принуждава редица предприятия да съкратят работници или временно да затворят заводи.

Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Шефът на ЕСО не вижда как мярката бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар