Въведеното нелогично и разрушително ограничение таван на компенсацията от 30% от цената на борсата ще доведе дотам, че при едни цени от 600-700 лева за мегаватчас, цената на тока на мегаватчас би била 500 лева на мегаватчас, което е убийствено. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Велев уточни, че АИКБ не иска просто помощ за бизнеса, а да се върне свръхиззетото от цената на енергията. "Ние настояваме това, което е иззето и надвзето, да се възстанови на хората, нищо повече. Много предприятия вече са ограничили дейността и има над 50 000 работни места през настоящата година. Тази тенденция ще се задълбочи, ако не се намери правилното решение. Освен съкращаване на хората и ограничаване на заплатите, ще има увеличаване на инфлацията", категоричен бе Велев.

Рекорди в цените на тока всяка зима прогнозира енергийният анализатор Васко Начев

Рекорди в цените на тока всяка зима прогнозира енергийният анализатор Васко Начев

Мегапроекти като АЕЦ Белене биха тласнали страната ни в тежка икономическа криза

Велев изтъкна, че ако не се вземат мерки за цената на тока, инфлацията може да достигне до двуцифрено число, което ще доведе до загуба на покупателната способност.

Той обясни, че два дни преди Коледа 11 европейски асоциации на енергоинтензивните асоциации настояли за бързи действия срещу непоносимо високите цени на енергията. Картината в България е още по-драматична предвид това, че българските производители не разполагат с дългосрочните договори, които да подобрят микса на европейските им колеги, посочи Велев.

За това бизнесът иска президентът да свика КСНС и искат среща с премиера Кирил Петков за модел за компенсиране на високите цени. До настоящия момент няма обратна връзка от държавата за исканията на бизнеса. Връзката между цената на енергията и заплатите е пряка - колкото повече разходи за електроенергия, толкова по-малко разходи остават за заплати, изтъкна Велев.

Той предупреди, че не е ясно колко предприятия ще продължат работа при очертаващите се цени на електроенергията. В България миксът и балансът на производство за среднопретеглената цена може да бъде до 150 лева на мегаватчас. Разликата над мораторната цена и цената на борсата трябва да бъде компенсирана до 75%. Това е начинът, който да запази конкурентните възможности на българската икономика, подчерта Васил Велев.

Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Шефът на ЕСО не вижда как мярката бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар