Шоковото поскъпване, което бизнесът очакваше, не е факт. Това заяви енергийният министър Александър Николов.

Изчистват се детайлите на програмата за компенсиране за високите цени. Компенсациите за момента са за потребителите на ток на регулирания пазар, както уточни министърът на енергетиката.

Топлофикациите ще бъдат компенсирани за разходи към доставчици, стана ясно от думите му. И Александър Николов като премиера Кирил Петков бил изненадан от скока в цената на газа с 30% от януари тази година.

Днес е проведена среща с КЕВР и БЕХ. По думите на министъра КЕВР спазва текущите наредби. Цената на природния газ включва динамиката на цената на петрола, динамиката на цената на европейските газови пазари и възможностите да се теглят количества от хранилището в Чирен. През последните две седмици се наблюдава намаление на цените, както и намалено потребление. Това, по мнението му , щяло да се отрази върху сметките през февруари.

Булгаргаз уверява, че отчита всяко намаление на цените на световните пазари

Булгаргаз уверява, че отчита всяко намаление на цените на световните пазари

Следващата заявка ще бъде внесена на 11 януари за цените през февруари

Мерките за компенсация на дружествата на регулирания пазар ще бъдат своевременно адаптирани, увери министър Николов. Няма да има фалит и спиране на топлоснабдяването през отоплителния сезон, посочи Николов. Припомняме, по-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска среща в спешен порядък за компенсиране от страна на държавата за Топлофикация - София, иначе дружеството ще фалира и може да остави софиянци на студено дори и в началото на отоплителния сезон.

Лично премиерът Кирил Петков се е ангажирал с доставките на газ от Азербайджан. Всички разговори по темата за доставките на азерски газ се водят на най-високо ниво. Доставките от Азербайджан не са достатъчни и това е проблем, според Александър Николов. Министерствата в Азербайджан все пак дали позитивни сигнали за сътрудничество и заздравяване на отношенията с България. Правим всичко възможно и отвъд това да постъпят количества в България на по-добри цени, каза още министърът.

Фокусът сега бил към по-ефективно управление на енергийната система, по думите му. Все пак имало редица механизми, по които да се компенсират и бизнесът и домакинствата. Министерство на енергетиката ще остане в активен диалог с бизнеса.

Бизнесът все още чака Кирил Петков за среща за цените на тока и газа

Бизнесът все още чака Кирил Петков за среща за цените на тока и газа

До този момент АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ нямат отговор