КЕВР не може да намали самосиндикално цената на тока, защото не е финансова институция, но може да използва регулаторни инструменти. Това каза след заседанието на енергийната и финансовата комисии в Народното събрание председателят на КЕВР Иван Иванов.

Но отчете - комисията направила всичко възможно, за бъде повишението за битовите потребители максимално ниско - 11,5%. Припомняме, че въпросното предложение на КЕВР не влезе в сила от 1 януари заради мораториума, наложен от новия парламент.

"Първоначалното изчисление за повишаване на цената бе 64%, като именно използвайки регулаторните инструменти ние намалихме това повишение на 11,5%. И заявихме, че ако се намали ДДС на 10% практически няма да има увеличение за битовите потребители", каза Иванов.

КЕВР си отмени заседанието за поскъпване на тока и на парното

КЕВР си отмени заседанието за поскъпване на тока и на парното

Ако бъдат приети новите цени влизат в сила от 1 януари 2022 г.

"Винаги след едно замразяване на цените като с мораториума, което се случва като административен акт, цените се повишават. Но тъй като не се знае, дали този мраториум ще продължи 3 месеца или ще бъде за по-кратък период, може само да се каже, че цените ще се повишат, но не и с колко", посочи шефът на КЕВР.

И добави - ако не бъдат предприети допълнителни мерки за подпомагане на потребителите, скок на цената за крайния ползвател обезателно ще има.

Топлофикации няма да фалират, увери енергийният министър

Топлофикации няма да фалират, увери енергийният министър

КЕВР спазва текущите наредби