Процесът на регулиране на цените на тока е сложен процес. Това, което мога да кажа на хората е, че КЕВР през всичките си действия през годините сме защитавали обществения интерес - комисията да бъде арбитър и да отчете интересите на производителите, потребителите, търговците и на всички звена по веригата.

Toва заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред БНТ.

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

Той очаква намаляване на цените на електроенергията през пролетта, защото има голямо производство на електроенергия от водните централи.

По думите на Иванов мораториумът е в нарушение на закона, защото с него се отнемат правата на независимия регулатор. Иван Иванов очаква писмо от Брюксел по този повод. Самият мораториум бил приет без анализ и спонтанно в рамките на едно заседание и недостатъците от него ще се видят в следващите месеци, предупреди Иван Иванов.

Той посочи, че правителството оценява недостатъците на въведения мораториум и ако бъде прекратен през следващата седмица, могат да влязат в действие цените, които КЕВР определи. От КЕВР не били потърсени на среща и да убедят правителството в техния подход, а били обругани, че не защитават интересите на потребителите.

Ние не сме Комисия за защита на потребителите, а като наша първостепенна задача е и правата на битовите потребители, изтъкна Иван Иванов.

Експерт: "Булгаргаз" върти цялата държава

Експерт: "Булгаргаз" върти цялата държава

Няма квотен принцип на формиране

За момента няма никакви помощи за потребителите на природен газ, особено и за топлофикационните дружества. Поради голямото значение на "Топлофикация"-София, Иван Иванов е убеден, че ще бъдат подпомогнати спешно финансово от държавния бюджет.

ВиК услугите са в още по-тежко състояние, предупреди Иван Иванов и добави, че може да има фалити, ако не се предприемат мерки.

КЕВР има правото да утвърждава цената, предложена от "Булгаргаз" и да провери дали съответства на договорите, които има "Булгаргаз" с външните доставчици. Благодарение на регулаторните инструменти на КЕВР, за да направят най-доброто за потребителите, те намалили повишението на цената на тока на 11.5%, а не на предложените 64% още по време на служебното правителство.

Той уточни, че цената на природният газ се определя ежемесечно и това е след подписването на анекс номер 13 между "Булгаргаз" и "Газпром експорт". 14% на цената на газа "Булгаргаз" предложи със свое заявление още на 10 декември, но през нощта на 31 декември "Булгаргаз" получили актуализирани цени за целия месец декември.

Сутринта на Нова година "Булгаргаз" представи увеличение на цените на газа с 30%. Правомощията на КЕВР е сутринта или следобед да се произнесе, каза Иванов

"Именно, за да се защитят хората от пиковете нагоре-надолу, се определя цена на базата на осреднената стойност", обясни Иван Иванов. Всичко, което се казва, че е преднамерено решението на 1 януари, кореспондира с теорията на световните дейности, извън нормалния свят.

С тези изявления на премиера Кирил Петков и правителството, шефът на КЕВР счита, че не е нормално да се прави опит да се урони престижа на регулатора. Когато се каже, че една страна е демократична, трябва да се уважават институциите, а не да рушат авторитета на институциите с непроверени техни твърдения, ядоса се Иван Иванов.

КЕВР разполага с копие на договора с външните доставчици и не е изтекъл от тях договорът с азерите, уточни Иванов и добави, че към момента е по-изгодно се ползва азерски газ, защото е по-евтин.