"Не е постъпило официално искане да плащаме доставките на природен газ в рубли". Това заяви в ефира на Би Ти Ви министърът на енергетиката Александър Николов. Той коментира темите за цените на тока и доставките на природен газ.

Николов заяви, че действително сметките за ток и газ са по-високи в сравнение с миналата година. България е част от ЕС и е отворен пазар и това влияе на цените, добави той. По думите му произведената електро енергия расте. Цените за бита са непроменени, а за бизнеса са едни от най ниските в ЕС. Компенсациите, които държавата дава са в размер на 3% от БВП, добави той.

Според Николв цената за бита след падането на мораториума ще остане регулирана и ще се реши от КЕВР. Право на регулатора е определянето на цената, няма причина да се очаква повишение, добави Николов.

Министърът коментира и темата за природния газ. Цената на газа зависи от динамиката на пазара. Необходимото увеличение е ниско, колко точно ще бъде то ще го съобщи Булгаргаз, каза Николов.

По думите му не е постъпвало официално искане да плащаме доставките на газ в рубли. Ще намерим решение, какъвто и начин да поиска Русия за плащане. По думите му в сключения договор е записано, че изплащането става в долари или евро. България ще спазва решението на ЕС, ако Русия поиска плащане в рубли, допълни министърът.

Алекснадър Николов заяви, че се водят разговори с доставчици на втечнен газ от чужбина. Решенията обаче не могат да влязат в сила от утре ако Русия спре газа. Той допълни, че ще се наблюдават количествата по други договори и кои са критическите дружества, които имат нужда от захранване. Следващата година може да очакваме доставки по такива договори, каза още Николов.

Министърът коментира и темата за изтичащия през тази година договор с Газпром. По думите му при тази обстановка, той няма как да бъде подновен.

Николов засегна и темата за корупцията в енергетиката. По думите му имаме да изплащаме още 1,3 млрд лева за Турски поток, а дори не можем да ползваме този газопровод. Сключването на договора показва до колко е спазен интереса на България, добави министърът.

Според Николов има нередности и необясними факти по строежа на турски поток и това се нарича корупция. Той допълни, че Енергийния холдинг има потенциала да извърши проверки и да пребори корупцията в енергетиката.

На финала енергийният министър засегна и темата за аварията в ПАВЕЦ "Чаира". По думите му Няма заплаха за националната сигурност след аварията. Ако мощността на централата влезе в сила, може да намали цената на тока с няколко процента, каза още Николов.

Кирил Петков иска пълна проверка след аварията в "Чаира"

Кирил Петков иска пълна проверка след аварията в "Чаира"

Договорът за ремонта на турбините е от 2017 г.