Авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ "Чаира" е възникнала. След три години ремонт мощностите е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни. По повод аварията бе даден и спешен брифинг в Министерски съвет, на който премиерът увери, че няма застрашаване на човешки живот

Петков заяви и че няма застрашаване от покачване на цената на тока.

Разпоредил е на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая.

Премиерът обясни, че договорът за ремонт на тази турбина в ПАВЕЦ "Чаира" бил подписал 2017 г. от ГЕРБ, но не с "Тошиба". Когато се правят договори много е хубаво да се правят договори с производителя на турбините. Според Петков, ако тогава е бил подписан договор с "Тошиба", сега е нямало да има проблеми.

Сега щяла да се направи пълна проверка защо се е стигнало дотам, за да може да се избегне подобен инцидент за следващата торбина която следвало да влязе в експлоатация до няколко седмици. Ние се борим да намалим цената на тока, но искам да кажа ясно, че инцидентът не застрашава никого в този момент и не застрашава сегашната цена на тока, увери Петков.

Енергийният министър Александър Николов добави, че са назначени всички възможни проверки в БЕХ и НЕК. Днес сутринта зам.-министърът на енергетиката Данаил Николов бил там и проверката продължава. Събират се данни защо и какво точно се е случило чисто технически на агрегата. Става въпрос за машина, която може да произвежда по 210 мегавата на час. Това, което се е случило е, че при натоварване на самата машина се чул лек тътен от преминаване от 130 мегавата на 170.