Руският президент Владимир Путин очаква да му бъде изготвен доклад от правителството, Централната банка на Русия и компанията "Газпром" до 31 март за промяна на валутата на плащане в рубли за доставки на газ за т. нар "неприятелски" страни. Това се посочва в списъка с инструкции на държавния глава след срещата с членове на правителството, публикуван в понеделник на сайта на Кремъл, предава ТАСС.

"Правителството на Руската федерация, съвместно с Банката на Русия и публичното акционерно дружество "Газпром", да приложи набор от мерки за промяна на валутата на плащане за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз и други страни, които са въвели ограничителни мерки срещу граждани на Руската федерация и руски юридически лица, към руска рубла", се посочва в документа.

Президентът очаква доклад за инструкциите как ще бъде извършено това до 31 март и след това ежемесечно. Премиерът Михаил Мишустин, ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина и ръководителят на "Газпром" Алексей Милер са назначени за отговорници за изпълнението на това поръчение.

В същото време правителството до 31 март трябва да одобри директива за изменение на съществуващите договори на "Газпром" за доставки на газ по отношение на промяната на валутата на плащане в тях към руска рубла. Според списъка с инструкции това се изисква "при запазване на установените с договорите обеми, цени и ценови принципи".

Освен това Централната банка, заедно с правителството, трябва да осигури възможността за извършване на плащания по договори за газ, преобразувани за плащане за доставки в рубли, включително закупуване на руски рубли от купувачи на енергия на вътрешния валутен пазар. Срокът за изпълнение на тази заповед също е определен до 31 март.

Припомняме, че на 22 март президентът на Русия обясни, че след като разплащанията на Русия с "неприятелските страни" преминат в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с "неприятелските държави" ще се отразят само на валутата на плащане - тя ще бъде променена на руската рубла. "Моля правителството да издаде съответната директива на "Газпром" за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции", нареди Путин.

Русия предупреждава Запада: Още не сме започнали да отговаряме на санкциите ви

Русия предупреждава Запада: Още не сме започнали да отговаряме на санкциите ви

Отказът да се купува газ в рубли щял да доведе до глобална криза

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да позволи Русия да изнудва блока, използвайки енергоносителите и бе взето решение ЕК да преговаря централизирано с "Газпром" за доставка на газ до страните от общността, което се очаква да доведе до намаляване на цената на газа.

Засега не става ясно как точно "Газпром" ще промени валутата на плащане, след като тя е фиксирана в договорите с руския газов гигант. Много страни, включително и България заявиха, че нямат намерение да заплащат за доставения газ в рубли.

Министърът на енергетиката на България Александър Николов заяви, че досега не е постъпвало официално искане да плащаме доставките на газ в рубли. Ще намерим решение, какъвто и начин да поиска Русия за плащане. По думите му в сключения договор е записано, че изплащането става в долари или евро. България ще спазва решението на ЕС, ако Русия поиска плащане в рубли, допълни министърът.

Александър Николов заяви, че се водят разговори с доставчици на втечнен газ от чужбина. Решенията обаче не могат да влязат в сила от утре ако Русия спре газа. Той допълни, че ще се наблюдават количествата по други договори и кои са критическите дружества, които имат нужда от захранване. Следващата година може да очакваме доставки по такива договори, каза още Николов.

Министърът коментира и темата за изтичащия през тази година договор с "Газпром". По думите му при тази обстановка, той няма как да бъде подновен.

Като част от наложените санкции срещу Русия след инвазията в Украйна, западните страни наложиха значителни ограничения на финансовите потоци в световни валути - долари, евро, йени и др. ЕС дори забрани изнасянето на евробанкноти за Русия. Някои руски банки бяха извадени от системата за международни разплащания SWIFT, а фирмите за международни трансфери и кредитни карти - "Уестърн Юнион", "Виза", "Мастъркард" и други спряха дейността си на руска територия.

Украйна призова ЕС да не плаща за руския газ в рубли

Украйна призова ЕС да не плаща за руския газ в рубли

Това ще е като да помага на Украйна с една ръка, а с другата - на руснаците да убиват украинци, твърди Кулеба