Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова членовете на Европейския съюз да не се съгласяват с исканията на Русия да плащат за природния газ в рубли, както обяви вчера руският президент Владимир Путин, съобщава TeleTrader.

"Ако някоя страна от ЕС се преклони пред унизителните искания на Путин да плаща за руския петрол и газ в рубли, това ще бъде като да помага на Украйна с една ръка, а с другата да помага на руснаците да убиват украинци. Призовавам съответните държави да направят мъдър и отговорен избор", подчерта той.

Путин разпореди газът да се плаща само в рубли

Путин разпореди газът да се плаща само в рубли

Това засяга и България

От своя страна германският министър на икономиката Роберт Хабек определи решението на Путин като "нарушение на договорите за доставка на газ".

По-рано днес сръбският президент Александър Вучич заяви, че решението да се плащат доставките на газ от Русия в рубли създава много нови проблеми за Сърбия.

Вчера руският президент обяви, че Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ "във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро", и ще премине към плащания в рубли.