Сръбският президент Александър Вучич каза, че решението да се плащат доставките на газ от Русия в рубли създава много нови проблеми за Сърбия, предава думите му РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин в сряда инструктира правителството да нареди на "Газпром" да промени валутата на плащанията за природен газ в съществуващите договори за рубли. Сръбският президент Александър Вучич каза по-рано, че новите рестриктивни мерки на ЕС срещу енергийния сектор на Русия засягат не интересите на Русия или Европейския съюз, а на Сърбия.

"Това решение за рублите - някои хора смятат, че е брилянтно в геополитическа игра да се противопоставят на петродолара заедно с юана, германците вече казаха, че това може да стане причина за прекратяване на договора, така че не съм сигурен. Всичко това само ни носи много, много нови проблеми", каза Вучич по телевизия "Войводина".

Той отбеляза, че инструкцията се отнася за "неприятелските" държави, но остават въпроси. "Кажете ми, как Унгария - как ще плаща в рубли? Братята ни, колко ще загубят?" - подчерта сръбският лидер. Вучич допълни, че България вече е заявила, че не желае да плаща за газ от Русия в рубли през газопреносната система, през която руският газ отива за Сърбия и Унгария.

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Газовата връзка с Гърция ще е готова юни месец

Сърбия получава газ по споразумение с "Газпром"от ноември миналата година до 31 май по 270 долара за хиляда кубически метра, шест милиона кубични метра на ден. Сръбските власти съобщиха, че планират да подпишат нов договор с руската страна за десет години. Душан Баятович, директор на държавната компания "Сърбиягаз", каза, че ръководствата на Сърбия и Русия могат да постигнат ново споразумение за доставките на газ до 15 май. Министерството на енергетиката на страната заяви във вторник, че руският газ от "Турски поток" продължава да тече през газопреносната система на България към Сърбия и Унгария и няма решение за спиране на доставките.

Президентът на Сърбия посочи, че цената на барел петрол сега е 122 долара, тя се е увеличила с 27% по време на кризата в Украйна, газът е нараснал рязко с 25%, "и ние (Сърбия) сме 100% зависими от вноса на петрол и газ". "Говорят за петролно ембарго (в Брюксел. - ред.), ще намерим решения. Сега допълнителният проблем е, че не можем да доставяме петрол през Черно море, застрахователните компании се страхуват от всякакви конфликти в района на Одеса, всички... Що се отнася до Черно море, то е проблематично. Ние получаваме петрол от Омишал през Хърватия и сега, заради тези решения (ЕС. - Ед.), трябва някак си да решим, да преговаряме с нашите партньори", каза президентът на Сърбия.

Компанията "НИС", в която "Газпром нефт" има 65% дял, е най-голямата в региона и всъщност единствената рафинерия и производител на петрол в Сърбия. През януари "НИС" подписа нов едногодишен договор с JANAF, оператора на нефтопровода, който доставя руски суровини от пристанището Омишал в Хърватия, за 3,2 милиона тона.

Редица западни държави въведоха нови санкции срещу Русия заради Украйна. Както по-рано заявиха в Кремъл, западните санкции са много сериозни, Русия се е подготвяла за тях предварително. По-късно президентът Владимир Путин заяви, че политиката на ограничаване и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар върху цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора. Путин каза също, че Съединените щати и Европейският съюз на практика не са изпълнили задълженията си към Русия, замразявайки нейните валутни резерви. Той добави, че настоящите събития "слагат черта на глобалното господство на Запада както в политиката, така и в икономиката."

Русия ще постави наглите си врагове на мястото им, заплашва Медведев
Обновена

Русия ще постави наглите си врагове на мястото им, заплашва Медведев

Москва щяла да осуети русофобския заговор на Запада за разкъсването на Русия