Русия има силата да постави враговете, водени от Съединените щати, на мястото им и Москва ще осуети русофобския заговор на Запада за разкъсването на Русия. Това заяви един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Дмитрий Медведев, който беше президент от 2008 г. до 2012 г., а сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, посочи, че Съединените щати са разпалили"отвратителната" русофобия в опит да поставят Русия на колене и след това да я разкъсат.

"Това няма да сработи - Русия има силата да постави всички наши нагли врагове на мястото им", категоричен бе той.

"Яростната русофобия на Запада очевидно никога няма да стигне дъното. Разширяването на НАТО до нашите граници, икономическата и информационната война, разгърната срещу страната ни по всички фронтове, безкрайните заплахи, ожесточеното преследване на нашите граждани в чужбина. Всичко това е причината за изключителното влошаване на международната обстановка, която преживява целият свят тези дни", пише Медведев в Telegram, цитиран от ТАСС.

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Москва щяла да постигне целите си в Украйна

Той подчертава, че линията на поведение на западните страни по отношение на Руската федерация през последните години е "отвратителна, престъпна и неморална". Според него колективният Запад "не харесва факта, че Русия отново се превърна в силна страна, способна да защитава своите интереси и собствените си граждани в други страни". Той добавя, че яростната русофобия се е задавила "в безсилен гняв".

"В края на краищата страната ни трябва да бъде сбутана в ъгъла, поставена на колене и превъзпитана по образците на англосаксонския свят. Направете я слаба и напълно покорна. Или още по-добре, разкъсайте я", описа Медведев линията по отношение на страната си.

Вчера руският президент също предупреди, че ако Западът е смятал, че Русия ще се разпадне или ще отстъпи, "те не познават нито нашата история, нито нашия народ".

"Зад лицемерните приказки и днешните действия на така наречения колективен Запад стоят враждебни геополитически цели. Те просто не искат силна и суверенна Русия", подчерта Путин.

По негови думи конфликтът в Украйна е бил само претекст за Запада да наложи санкции на Москва.

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна
Обновена

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна

Руският президент е убеден, че страната му ще преодолее "нелегитимните санкции" на Запада