Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще излезе по-силна и по-независима след преодоляване на трудностите, причинени от това, което той нарече "нелегитимните санкции" на Запада, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че не е имало алтернатива на това, което Москва нарича своята специална военна операция в Украйна и че Русия не е страна, която може да приеме компрометиране на суверенитета си в замяна на някаква краткосрочна икономическа печалба.

"Санкциите срещу Русия бяха неизбежни, но страната ще се справи с тях, няма да живее с наведен гръб" (израз с аналог на български "преклонена глава" ' бел.ред.), посочи Путин на заседание на руското правителство.

Има някои въпроси, проблеми и трудности, но в миналото сме ги преодолявали, ще ги преодолеем и сега, категоричен бе той.

Русия към Запада: Нашите санкции ще ви наранят

Русия към Запада: Нашите санкции ще ви наранят

Реакцията на Русия ще бъде бърза, добре обмислена и чувствителна за тези, към които е насочена

"Хората ще разберат, че няма проблем, който да не можем да решим", убеден е Путин.

Той припомни и че санкциите срещу Русия ощетяват самите граждани на западните страни, които властите призовават да "затегнат коланите и да облекат топли дрехи".

Путин настоява, че Русия изпълнява задълженията си за доставка на енергия и не е виновна за повишаването на цените.

По-високите цени са резултат от собствените им погрешни изчисления (на западните страни, бел.ред.) - не обвинявайте нас", каза Путин.

Руската икономика се адаптира към новата ситуация, което ще доведе до повишаване на независимостта и суверенитета на страната, заяви руският президент, обобщавайки срещата с членове на правителството.

"Икономиката със сигурност се адаптира към новата ситуация. Ще продължим заместването на вноса във всички области и в крайна сметка всичко това ще доведе до повишаване на нашата независимост, автономия и суверенитет", каза Путин.

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Днес обаче върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз е достигнал границата на своите възможности по отношение на финансовите санкции срещу Русия.

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател