Европейският съюз достигна границата на своите възможности по отношение на финансовите санкции срещу Русия. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, цитиран от TeleTrader.

По негови думи за Съюза ще бъде "много по-трудно" да забрани енергийния внос от Русия, отколкото за Съединените щати, тъй като е по-зависим от руските доставки.

Днес евролидерите ще се срещнат във Франция, за да обсъдят допълнителни санкции срещу Москва, включително възможна забрана за внос на петрол.

Борел подчерта, че ЕС ще продължи да доставя оръжия на Украйна, докато конфликтът приключи. Той обаче призна, че ЕС трябва да избягва започването на война с Русия, "защото това би било Трета световна война".

ЕС прие допълнителни санкции срещу Русия и Беларус
Обновена

ЕС прие допълнителни санкции срещу Русия и Беларус

Санкционира още руски олигарси, изключва три беларуски банки от SWIFT

Топ дипломатът на ЕС посочи, че Русия "систематично бомбардира украински градове", изтъквайки, че руският президент Владимир Путин "ще трябва да отговаря за действията си".

Вчера Европейският съюз разшири черния си списък със санкции заради войната в Украйна, включвайки в него 160 руски управляващи и олигарси. Освен това реши да даде зелена светлина за изключване на три беларуски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT заради подкрепата на Минск за нахлуването на Русия в Украйна.

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

Американският президент Джо Байдън заяви, че безпрецедентните икномически санкции срещу Русия са алтернатива на започването на Трета световна война.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Байдън забрани вноса на руски петрол и природен газ

Европейски партньори няма да могат да се присъединят, но се разработва стратегия срещу зависимостта им от руска енергия