Европейският съюз разширява черния си списък със санкции заради войната в Украйна, включвайки в него още руски олигарси и официални лица, съобщава "Франс прес", позовавайки се на дипломати.

ЕС е решил и да затегне контрола върху преводите на криптовалути, както и да се насочи към морския сектор.

В Туитър френската мисия, която е ротационен председател на ЕС, съобщи, че 27-те страни членки са дали зелена светлина за изключване на три беларуски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT заради подкрепата на Минск за нахлуването на Русия в Украйна.

Новият пакет европейски санкции срещу руски управляващи и олигарси включва над 100 лица, заяви върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел пред Европейския парламент в Страсбург.

От своя страна холандският премиер Марк Рюте подчерта, че ЕС трябва напълно да използват съществуващите финансови инструменти, за да се справят с украинския криза.

ЕС удря със санкции още руски олигарси и три беларуски банки

ЕС удря със санкции още руски олигарси и три беларуски банки

Забранява се износът на морски технологии за Русия

Впоследствие от ЕК официално съобщиха, че налагат ограничителни мерки на 160 лица и изменят Регламент (ЕО) № 765/2006 относно ограничителни мерки с оглед на положението в Беларус и Регламент (ЕС) № 833/2014 относно действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Тези изменения създават по-тясно съгласуване на санкциите на ЕС по отношение на Русия и Беларус и ще спомогнат да се гарантира още по-ефективно, че руските санкции не могат да бъдат заобикаляни, включително чрез Беларус.

По отношение на Беларус мерките въвеждат забрани за SWIFT, подобни на тези в руския режим, криптоактивите попадат в обхвата на "прехвърлими ценни книжа" и допълнително разширяват съществуващите финансови ограничения, като отразяват вече въведените мерки по отношение на санкциите срещу Русия.

За Русия изменението въвежда нови ограничения върху износа на технологии за морско корабоплаване и радиокомуникации, добавя Руския морски корабен регистър към списъка на държавните предприятия, подлежащи на финансови ограничения, и въвежда предварителна разпоредба за обмен на информация за износа на оборудване за морска безопасност.

Още 160 лица са включени в списъка във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Припомняме, за допълнителните санкции, които ЕС обмисляше да наложи на Русия и Беларус заради войната в Украйна, стана ясно вчера.

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

Американският президент Джо Байдън заяви, че безпрецедентните икномически санкции срещу Русия са алтернатива на започването на Трета световна война.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател