Европейската комисия е подготвила нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус заради инвазията в Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на трима свои източници.

Допълнителните наказателни мерки ще ударят още руски олигарси и политици, както и три беларуски банки.

Санкциите, които ще бъдат обсъдени от посланиците на ЕС на среща по-късно днес, ще изключат три беларуски банки от банковата система SWIFT и ще включат няколко олигарси и руски депутати към черния списък на ЕС.

Новият пакет от санкции забранява и износа на морски технологии от Европейския съюз за Русия и предоставя насоки за наблюдението на криптовалути, за да се избегне използването им за заобикаляне на санкциите на ЕС.

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

Американският президент Джо Байдън заяви, че безпрецедентните икномически санкции срещу Русия са алтернатива на започването на Трета световна война.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Русия и Западът се движат към пълномащабна икономическа война

Русия и Западът се движат към пълномащабна икономическа война

Дълговите санкции и икономическите войни исторически са ключови предшественици на големите войни