Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с т. нар. "неприятелски държави" (сред които е и България-бел.ред.), предава ТАСС.

"Днес подписах указ, който установява правилата за търговия с руски природен газ с така наречените неприятелски държави", каза президентът.

Според него западните страни, неприятелски настроени към Русия, ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки, за да плащат за получения от тях газ.

"Ние предлагаме на контрагентите от такива държави ясна и прозрачна схема: за да закупят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставения газ, считано от утре, от 1 април текущата година", каза Путин.

В същото време предложената схема предполага, че "Газпромбанк" ще открие две сметки за чуждестранни купувачи: една в чуждестранна валута и една в рубли. Всъщност купувачите ще трябва да прехвърлят пари в евро по сметка в чуждестранна валута (тоест по същия начин, както преди), а след това "Газпромбанк" сама ще ги промени в рубли на търга, провеждан от Московската борса, и след това ще ги завежда по сметката в рубли, коментира руската служба на Би Би Си.

Той добави, че отказът на страните да плащат за синьото гориво в рубли ще се счита за неизпълнение и в този случай съществуващите договори ще бъдат спрени, информира РИА Новости.

От текста на документа следва, че това ще засегне само доставките на "Газпром" по тръбопроводи. Газпромбанк е определена като упълномощена банка, в която чуждестранните купувачи да откриват специални сметки в рубли за плащане на доставките на газ.

В Русия искат и други стоки да се продават само в рубли

В Русия искат и други стоки да се продават само в рубли

Зърното и петрола може да попаднат сред тях

По-рано Путин инструктира "Газпром", Централната банка и правителството до 31 март да организират прехвърлянето на разплащанията в рубли за доставки на газ за неприятелски държави. Европейската комисия твърди, че тази практика е неприемлива, а германският министър на икономиката Роберт Хабек, че страните от Г-7 няма да се съгласят с това.

Освен това, според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Русия няма да се занимава с благотворителност: ако няма плащане в рубли, тогава няма да има газ за Запада.

Припомняме, че по-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че плащането с рубли няма да се изисква незабавно.

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

А методът на плащане е необходим, тъй като валутните резерви на руската централна банка са замразени от ЕС

Разпореждането на Путин да таксува руския газ за "недружелюбните" страни в рубли, повиши руската валута, след като тя спадна до най-ниските си нива, когато Западът наложи широки санкции на Москва заради нахлуването й в Украйна. Цените на газа в Европа също скочиха.

Плащанията за доставките на газ към "Газпром" през април по някои договори започват през втората половина на месеца, а за някои - през май, каза пред репортери източник, запознат със ситуацията.

Руското искане обаче беше отхвърлено от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро. Те твърдят, че Русия няма право да пренаписва договорите. България също заяви, че няма да заплаща руския газ в рубли.

Медведев: "Адските" санкции се връщат към Запада като бумеранг

Медведев: "Адските" санкции се връщат към Запада като бумеранг

Глобалната инфлация се покачва. Изглежда, че в Европа започва рецесия...