Санкциите срещу Русия вече доведоха до негативни последици за западните страни, които наложиха ограничения, заявява Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност (СБ) на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

"Само няколко седмици след въвеждането на "адските" санкции срещу Русия, както се очакваше, се оказа, че те се връщат на Запад като бумеранг", написа той в своя канал в "Телеграм".

"Глобалната инфлация се покачва. Изглежда, че в Европа започва рецесия, която може да се разпространи в целия свят. Цените на горивата се покачват с космическа скорост", пише Медведев в тази връзка.

Според него "става ясно, че не всички държави ще се справят успешно с подобна рецесия, въпреки истеричните изказвания на националните лидери на западните страни". В тази връзка политикът припомня, че ефектите от предишните икономически кризи са се усещали преди всичко в обикновените домакинства. "Днес на Запад не всички са убедени в идеята, че "солидарността в борбата за справедлива кауза" е по-важна от личното благополучие. За това говорят не само експерти и медии, но и самите хора. Те отиват на спонтанни протести или директно се обръщат към шефовете си" - коментира Медведев.

Той също така нарича "очевиден факт", че самите санкции "все още не са постигнали резултатите, за които западните политици крещят". "Така например блокирането на нашите банки не донесе значителен резултат. И неговата цел, нека бъдем много ясни, е да удари тежко обикновените граждани на Русия. Нашите граждани са запазили достъпа си до руската платежна система и я използват", обяснява заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Освен това, продължава той, забраната за износ на руски енергийни ресурси досега е ударила само обикновените западни потребители - собственици на автомобили, жители на къщи с газово отопление и др. "Какво още следва? Да, разбира се, напускането на търговците от луксозния сегмент от нашата страна. Какво да правим сега без възможността да купуваме чанти и кожени палта за няколко милиона рубли? Това е непоправима загуба", заключава саркастично той.

Медведев за санкциите при насочени ядрени бойни глави

Медведев за санкциите при насочени ядрени бойни глави

Яростта на Запада сега била по-силна отколкото по време на Карибската криза

Западът не успява да ограничи Русия в световен мащаб, добави заместник-председателят на Съвета за сигурност. "Разбира се, има реални трудности, с които Русия трябва да се справи. Там, където те все още се опитват да ни изолират от глобалните търговски вериги, международното разделение на труда, нарастващата безработица и потъването в икономически хаос", пише той.

"Въпреки това не е възможно да се ограничи Русия глобално. Оказахме се готови за тези доста предвидими атаки", подчерта заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Според него това състояние на нещата е "обидно за "приятели"" в Европа и отвъд океана, особено на фона на преговорите в Истанбул (руско-украинските преговори, проведени във вторник - бел. ТАСС), както и на руското решение за плащания в рубли на газа от "неприятелските" страни. Медведев отбеляза, че сривът е само в съзнанието на онези, "които толкова искаха да видят всичко това в хрониката на деня".

"Докато нашите опоненти продължават безплодната си работа, светът постепенно върви към нова логика на световните икономически отношения. И към обновена финансова система", смята зам.-председателят на Съвета за сигурност. Според него финансовата система "определено няма да остане същата", защото "бившите й гаранти, стълбовете на споразумението от Бретън Уудс, се компрометираха твърде много". "Невъзможно е да се вярва на онези, които замразяват сметките на други държави, крадат бизнес активи и лична собственост на други хора, компрометирайки принципите на абсолютна защита на свещеното право на частна собственост", каза Медведев

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Те постигат обратното - руският народ се консолидира зад властта