Никой не иска война, но заплахата от ядрен конфликт винаги съществува. Затова и според уверението на Дмитрий Медведев трябва да се води отговорна политика. Обширен материал със заместник-председателя на Съвета за сигурност публикува и тази сутрин агенция Новости

"Никой не желае война още повече, че ядрената война е заплаха за съществуването на човешката цивилизация като цяло. В този смисъл са прави онези анализатори, които казват, може би донякъде дори и цинично, че създаването на ядрените оръжия е предотвратило огромен брой конфликти през 20-ти и 21-ви век. Това е вярно, всъщност това е вярно", разсъждава Медведев. Затова е и очевидно, че заплахата винаги е налице, а като бивш върховен главнокомандващ Медведев подчертава, че е наясно с мащабите на тази заплаха.

Медведев: САЩ тласкат света към дистопия, завършваща с "голям ядрен взрив"

Медведев: САЩ тласкат света към дистопия, завършваща с "голям ядрен взрив"

Разпадът на Русия ще доведе до пет или шест ядрено въоръжени държави в евразийската земя, управлявана от "откачалки, фанатици и радикали"

Веднага след това той обяснява, че за всички е ясно, че целите на ядрените оръжия на НАТО са обекти на територията на Русия, а "нашите бойни глави са насочени към цели в Европа и САЩ. "Но това е животът. Винаги трябва да мислим за това и да водим отговорна политика", казва той.

Медведев припомня Кубинската криза от 1962 г., която е имала "отрезвяващ ефект върху всички - ръководството на САЩ, НАТО, Съветския съюз, Варшавския договор".

А сега в някои отношения ситуацията в международен план е по-лоша, отколкото тогава, според Медведев, защото преди години "нашите опоненти не се опитваха да доведат ситуацията в Съветския съюз до точката на кипене с такава ярост". Като пример за яростта на западните страни Медведев дава санкциите, наложени на Русия.

"На никого не му е хрумвало да наложи санкции на Брежнев, Подгорни и Косигин. Разбира се, те са знаели, че това е безсмислено, както и сега, но поне са имали ума да не го направят тогава."

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Те постигат обратното - руският народ се консолидира зад властта

Сега, пак по думите на Медведев, всички тези, които са наложили санкции, са в неловко положение, защото въпреки всичко разбират нуждата да се води диалог, за да се предотвратят такива ужасни последствия, като например конфликт между Русия и НАТО.

"Сякаш всички са под санкции, всички са в някакъв списък", заключава той.