Министерството на отбраната на Украйна обяви висок риск Русия да използва химическо оръжие срещу украинци.

Изявлението е направено от заместник-министъра на отбраната Анна Маляр по време на информационен маратон, съобщи украинската информационна агенция "Униан".

Великобритания ще отговори, ако Русия използва химически оръжия в Украйна

Великобритания ще отговори, ако Русия използва химически оръжия в Украйна

Путин не трябвало да очаква, че Западът ще стои настрана

"Трябва да не забравяме, че днес рискът от използване на химическо оръжие в държавата от страна на Русия е голям, тъй като те разглеждат такива сценарии. И въпреки, че те изстреляха по Украйна над хиляда ракети, им остава огромен арсенал", е казала тя.

Маляр призовава украинците да не се отпускат.

Над 870 000 бежанци са се завърнали в Украйна въпреки войната

Над 870 000 бежанци са се завърнали в Украйна въпреки войната

Според тях ситуацията вече е по-сигурна

"Войната е в активната си фаза. Не можем да кажем, че активността спада, че боевете намаляват. Те продължават в източната част на Украйна и са много ожесточени. И в зависимост от това как се ще се развият обстоятелствата в другите региони, ще стане ясно ще напредне ли врагът по-нататък", отбелязва тя.

По-рано Маляр е заявила също, че опасността от възобновяване на агресивните бойни действия остава за всички райони на Украйна и не се препоръчва на гражданите да се връщат по домовете си, включително и в Киев.

Отварят девет коридора за евакуация на цивилни в Украйна

Отварят девет коридора за евакуация на цивилни в Украйна

Евакуацията от Мариупол ще се извършва със собствен транспорт

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че на 13 април няма да работи нито един от планираните хуманитарни коридори за извеждане на цивилни граждани от районите под руски обстрел.

Според нея руските военни не пропускат автобуси в Запорожка област, а прекратяването на огъня в Луганска област постоянно се нарушава.

Кметът на Мариупол: Повече от 10 000 цивилни са загинали при руската обсада

Кметът на Мариупол: Повече от 10 000 цивилни са загинали при руската обсада

Зеленски предупреди украинците в понеделник, че Русия може да използва химическо оръжие

Ръководителят на Луганската областна администрация Серхий Гайдай заяви същото в сряда сутринта и призова хората отново да се опитат да излязат сами в Попасна, Лисичанск, Рубижне и Северодонецк.

"Евакуирайте се, докато има възможност за това. Руснаците складират оборудване край Рубижне и не спазват договорените режими."

"Подсигурете се, докато можете - евакуирайте се в Западна Украйна или сами решете къде да изчакате ескалацията - в Лвов или Черновци, Ивано-Франковск или Ужгород, а може би някъде другаде. Всички автобуси и влакове, които организираме, са безплатни.