Над 870 000 украинци, сред които жени и деца, са се завърнали в страната си от началото на войната, съобщава "Франс прес", позовавайки се на украинската гранична служба.

Говорителят на службата Андрий Демченко заяви, че в момента в родината си се завръщат между 25 000 и 30 000 украинци на ден, като за разлика от първите дни, когато това са били предимно мъже, сега има и жени, деца и възрастни хора.

"Те твърдят, че виждат, че ситуацията е по-сигурна, особено в западните райони и не могат повече да останат в чужбина, готови са да се върнат в страната и да останат", обясни Демченко.

По данни на ООН над 4,6 милиона украинци са избягали от страната след началото на руската инвазия на 24 февруари. Европа не е била свидетел на такъв бежански поток от Втората световна война насам.

Организацията посочва и че 7,1 милиона души са напуснали домовете си, но са вътрешно разселени в страната. Това означава, че близо 12 милиона души - над 1/4 от населението на Украйна, са били принудени да напуснат домовете си, като или са отишли в чужбина, или са потърсили убежище в други части на страната.

Над 4 милиона души са избягали от войната в Украйна

Над 4 милиона души са избягали от войната в Украйна

Това сочат последните данни на ООН