В изказване от Москва руският президент Владимир Путин заяви вчера, че Русия е установила контрол над опустошения украински град Мариупол, това докладва и военния министър Шойгу, макар и анализатори да се съмняват в твърденията за пълна победа.

Владимир Путин обаче публично отмени нападението спрямо последната крепост на украинската съпротива - стоманодобивния завод "Азовстал", където се твърди, че остават между 1000 и 2000 души. Като мотив Путин посочи нецелесъобразност и нежеланието да рискува живота на руски войници в "тези катакомби".

Изявленията и публикациите в руските медии са ярка демонстрация на желанието на Кремъл да представи успех пред руската общественост, пише BBC. Именно в "Азовстал" се намира голяма част от украинския батальон "Азов", който дава публична легитимност на твърденията на Русия, че Украйна се управлява от нацисти и нейната "военна операция" е с цел денацификация.

С призива си да се блокира заводът, "така че и муха да не може да мине", както се изрази Путин, засега се избягва кървава битка в стратегическия пристанищен град, която би увеличила нарастващия брой на жертвите в Русия и би ангажирала бойни части, които биха могли да бъдат изпратени в по-широката битка за Източна Украйна.

Битката за Мариупол е от огромно значение и за двете страни. Това е последната крепост на сериозна съпротива срещу целта на Кремъл да прокара сухопътен коридор, който да свърже Донбас с Кримския полуостров. Там се намира и голяма част от украинския батальон "Азов", пълен с крайно десни бойци, които придават гласност на руското твърдение, че Украйна се управлява от нацисти.

Заводът "Азовстал" заема огромна площ между река Калмиус от едната страна и Азовско море от другата, като разполага със собствено товарно пристанище и обширна система от подземни комуникации.

Отказът от щурмуване на Азовстал на пръв поглед изглежда като жест на добра воля от страна на Путин, продиктуван от загриженост за живота и здравето на руските военни - докато генералите изглеждаха решени да приключат със защитниците възможно най-скоро. "Що се отнася до тези, които са се скрили в завода "Азовстал" и са блокирани изцяло там и по целия периметър, трябват ни около три-четири дни, за да завършим тази работа и в "Азовстал"," завърши Шойгу доклада си пред Путин с тези думи. В предишните дни чеченският лидер Рамзан Кадиров разпространи също няколко заплахи.

Защо Путин промени решението си за щурмуване на Азовстал?

Версия 1 - военна

"Азовстал" е огромна съветска фабрика, а под нея има цял подземен град с обширна система от комуникации с бомбоубежища изградени още преди и по време на Втората световна война. Според някои данни част от съоръженията й могат да издържат дори на ядрен удар.

Заводът се защитава от голяма, добре обучена и мотивирана група украински войници. Липсва информация за запасите от оръжия, боеприпаси и храна, с които разполагат защитниците. Това, което е сигурно, е, че обсадените имат достъп до морето и следователно до неограничени запаси от вода (питейна вода може да се получи от морето чрез изпаряване), което е дори по-важно от доставките на храна в условията на блокада.

Едно нападение на такава крепост от пехотни части може да продължи със седмици и то без гарантиран резултат, огромните загуби са неизбежни и стои въпросът как да бъдат компенсирани.

От края на февруари и началото на март, когато започна руската офанзива към Мариупол, украинските сили са притиснати от големи руски сили и сили на "Донецката народна република" в тази посока. Украинската страна говори дори и за 10 000 руснаци, които са съсредоточени там.

Вероятно сега руското военно командване планира да изтегли част от войските в друга посока, а останалите да продължат да блокират, обстрелват и бомбардират "Азовстал", докато украинският гарнизон не изчерпи силите, хранителните запаси и ресурсите си за съпротива.

Понастоящем обявеното мащабно руско настъпление в южната част на Донбас се развива бавно, но ако силите, предназначени за щурма на Мариупол, бъдат прехвърлени там, ситуацията за Украйна може да се усложни сериозно.

Ако се съди по изявлението на Шойгу, че територията около "Азовстал" е "сигурно блокирана", може да се предположи, че той вече не смята украинските войски в завода за сериозна заплаха в тила на руската групировка на южния фланг.

Версия 2 - политическа

В справка на британското военно разузнаване от 19 април се посочва: "Неуспехът на Русия да потисне съпротивата в Мариупол и безразборните нападения, които нанесоха щети на местното цивилно население, показват, че руската армия все още не е в състояние да постигне целите си толкова бързо, колкото би искала.

Никой не е в състояние да прогнозира срокове за края на руската военна операция в Мариупол, а времето е кратко. А Путин иска да постигне поне някаква победа до 9 май. Тази дата има голяма символична стойност за него - на този ден в Москва обикновено се провежда военен парад и Путин би искал да обяви успеха на обявената от него "специална операция".

Но при продължаващия щурм на "Азовстал" и съобщенията за масови жертви сред цивилното население и военните от двете страни би било трудно да се убеди и най-доверчивият руски гражданин, че операцията в Мариупол е приключила успешно. Ако обаче се "замрази" активната фаза на операцията в централата, обяви се "освобождаването" на града и се прокара сухопътен коридор към анексирания Крим, версията за победата може и да се хареса на руската общественост.

От друга страна, отказът от щурм на "Азовстал" оставя шансове за политически диалог. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че унищожаването на украинските защитници на Мариупол ще сложи край на преговорите с Русия. Киев постоянно заявява, че е невъзможно да победи града по военен път, затова се използват политически методи - правят се опити да се повлияе на Русия чрез лидери на други държави.

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, смята, че заповедта на Путин да се откаже от нападение показва, че руските войски всъщност не са в състояние да превземат предприятието.

"Путин "показа загриженост за руските войници". Това означава, че те не могат физически да превземат Азовстал. Те са го осъзнали. Те са претърпели огромни загуби. Нашите защитници продължават да държат завода", заяви Арестович на брифинг.

Версия 3 - икономическа

"Азовстал" е един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа.

Преди войната заводът произвежда годишно приблизително 4 млн. тона стомана, 3.5 млн. тона чугун и 1.2 млн. тона валцувано желязо. Продукцията му се използва за строителството на кораби, мостове и петролопроводи. Той е единственият производител на железопътни релси в Украйна.

Въпреки огромните разрушения, нанесени на завода по време на боевете, Москва може би все още се надява да спаси нещо ценно.