Спасителите евакуираха последните цивилни от подземията на металургичния комбинат "Азовстал" в събота, а президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в вечерното си обръщение, че фокусът ще бъде насочен върху изваждането на ранените и медиците: "Разбира се, ако всички изпълнят споразуменията. Разбира се, ако няма лъжи," цитира думите му Асошиейтед прес.

Той добави, че в неделя ще продължи работата и по осигуряването на хуманитарни коридори за напускане на жителите на Мариупол и околните градове.

Ситуацията в завода привлече вниманието на света, като Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст отчаяно се опитват да организират евакуации.

През последните дни бойци вътре описаха извеждането на малки групи цивилни, които се криеха там от седмици. Бойците казаха чрез социалните медии, че и те, и руснаците са използвали система с бял флаг, за да спрат боевете и да изведат цивилните.

Но руските сили са засилили огъня по фабриката с минохвъргачки, артилерия, ракетни системи, въздушни бомбардировки и обстрел от морето, което затруднява операциите по евакуация.

Съобщава се, че трима украински бойци са убити и още шестима са ранени по време на опит за евакуация в петък. Капитан Святослав Паламар, заместник-командир на батальона "Азов", каза, че войските му са развявали бели знамена и обвини руските сили, че са стреляли с противотанково оръжие по превозно средство.

Остава неясно какво ще се случи с приблизително 2000 бойци в "Азовстал", както тези, които все още са в битка, така и стотиците, за които се смята, че са ранени. През последните дни украинското правителство се обръща към международни организации, за да се опита да им осигури безопасно извеждане. Бойците многократно са заявявали, че няма да не се предадат, както искат руснаците.

Зеленски каза, че служителите се опитват да намерят начин да ги евакуират. Той призна трудността, но каза: "Не губим надежда, не спираме. Всеки ден търсим някакъв дипломатически вариант, който може да работи."

Според украински власти руските сили са проучили централата и дори са достигнали до лабиринта от тунели, пригодени за скривалища от съветско време. Москва се стремеше да завърши превземането на Мариупол навреме за честването на Деня на победата в понеделник, но срещна твърда съпротива.

Зеленски предупреди: Убийства на военни и цивилни в Мариупол слага край на преговорите

Зеленски предупреди: Убийства на военни и цивилни в Мариупол слага край на преговорите

Президентът подчерта, че град Мариупол е напълно разрушен

Символично за неочаквано ефективната отбрана, която поддържа боевете през 11-та седмица, украинските военни изравниха със земята руските позиции на черноморския Змийски остров, който беше превзет в първите дни на войната и се превърна в символ на съпротивата.

Западните военни анализатори също казаха, че украинската контраофанзива настъпва около втория по големина град в страната Харков. Украинските военни казаха, че отстъпващите руски сили са унищожили три моста североизточно от града, за да се опитат да забавят украинското настъпление.

Украинските лидери предупредиха, че атаките ще се засилят преди Деня на победата, когато Русия празнува поражението на нацистка Германия през 1945 г. с военни паради. Смята се, че руският президент Владимир Путин иска да обяви някакъв триумф в Украйна, когато се обръща към войските на Червения площад в понеделник.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза в събота, че украинският президент Володимир Зеленски и неговият народ "въплъщават духа на онези, които надделяха по време на Втората световна война". Той обвини Путин, че се опитва "да изкриви историята, за да оправдае своята непредизвикана и брутална война срещу Украйна".

"Докато войната отново бушува в Европа, ние трябва да увеличим решимостта си да се противопоставим на онези, които сега се стремят да манипулират историческата памет, за да развият собствените си амбиции", каза Блинкън в изявление, докато Съединените щати и Обединеното кралство отбелязват победата на съюзниците в Европа .

Най-интензивните сражения през последните дни са съсредоточени в Източна Украйна, където двете страни водят ожесточена битка за превземане или отвоюване на територии. Офанзивата на Москва се фокусира върху Донбас, където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият от 2014 г.

Губернаторът на Луганска област, една от двете, които съставляват Донбас, каза, че руски удар е унищожил училище в село Билогоровка, където 90 души са били намерили подслон в мазето. Губернаторът Сергей Гайдай, който публикува снимки на горящите развалини в Telegram, каза, че 30 души са били спасени. По-късно службите за спешна помощ съобщиха, че са открити две тела и още може да се намиират под развалините. Спасителните дейности бяха прекратени през нощта, но се очаква днес да бъдат възобновени.

Гайдай каза също, че две момчета на 11 и 14 години са били убити при руски обстрел в град Привилия, докато две момичета на 8 и 12 години и 69-годишна жена са били ранени.

Москва се опитва да завземе Южна Украйна, за да отреже страната от морето и да създаде коридор към отцепилото се преди 30 години Приднестровие, в което има малка група руски войски.

В събота шест руски крилати ракети, изстреляни от самолети, удариха Одеса, където до вторник сутринта е в сила полицейски час. Общинският съвет на Одеса заяви, че четири от ракетите са ударили мебелна фабрика, като ударните вълни и отломките са нанесли тежки щети на многоетажни жилищни сгради. Другите две ракети удариха летището в Одеса, където пистата вече беше извадена от строя при предишна руска атака.

Зеленски: Нападенията срещу Одеса унищожават украинската култура

Зеленски: Нападенията срещу Одеса унищожават украинската култура

Нов призив за съпротива

Харков, който беше първата съветска столица на Украйна и имаше предвоенно население от около 4 милиона души, остана основна цел на руските обстрели на североизток. Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков каза в събота, че руските военни също са ударили големи пратки оръжия от САЩ и други западни страни с ракети "Искандер" в региона. Неговите твърдения не могат да бъдат проверени независимо.

Западни военни анализатори обаче казаха, че украинските сили постигат напредък в осигуряването на позиции около града. Украинските военни заявиха, че са възвърнали контрола над пет села и част от шесто.

Базиран във Вашингтон мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната, заяви, че Украйна може да успее да изтласка руските сили от артилерийския обхват на Харков през следващите дни, осигурявайки отдих на града и възможност за изграждане на инерция на защитниците "в успешна, по-широка контраофанзива".

Зеленски изрази възмущение от руските ракетни атаки, които разрушиха музей в района на Харков и удариха Одеса, "където почти всяка улица има нещо запомнящо се, нещо историческо". Той каза, че руските сили са унищожили или повредили около 200 обекта на културно наследство.

"Всеки ден от тази война руската армия прави нещо, което ви оставя безмълвни", каза той. "Но след това на следващия ден прави нещо, което те кара да се чувстваш по този начин по нов начин."

Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна

Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна

Бойни самолети са извършили 2682 полета на украинска територия

Украинският омбудсман Сигнали Людмила Денисова в канала си в Телеграм заяви, че над 16 хиляди  украинци се издирват от техни близки и приятели на телефонния номер на "горещата линия" на комисаря на Върховната Рада по правата на човека в Украйна. "Подадени са над 16 600 искания за издирване на изчезнали хора, като над две хиляди от тях са деца," съобщи омбудсманът на Украйна.