Държавните информационни агенции цитират Рустам Минекаев, командир на войските на Централния военен окръг, който уточнява целите на втория етап от т.нар. специална операция на Русия в Украйна.

По думите му втората фаза, която е започнала буквално преди два дни има за цел да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна, както и да осигури коридор към Крим.

До този момент формулировката на руските военни че по-различна - пълен контрол над Донецка и Луганска област, а формулировката "Южна Украйна" преди това не присъстваше в посочваните цели.

Минекаев говори днес на среща на профсъюза на отбранителната индустрия в Свердловска област. РБК и ТАСС цитират думите му: "Контролът над Южна Украйна ще даде още един коридор към Приднестровието, където също има доказателства за потискане на рускоезичното население." Според него контролът над Донбас ще осигури сухопътен коридор към Крим, както и "ще засегне жизненоважни обекти на украинската икономика".

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Битката за Мариупол е от огромно значение и за двете страни

Иначе сводката на говорителя на руското военно министерство ген. Игор Конашенков е в ежедневния си стил и докладва за успехите на руските военни в цифри.

През тази нощ с три удара с използване на високопрецизни ракети са били нанесени по три украински военни обекта, в това число е унищожен украински зенитно-ракетен комплекс С-300 в Новоселка, а 80 "националисти" са били ликвидирани в Александровка.

Ликвидирани са още 23 единици бронетехника и автомобили, съобщават още от ведомството. С ракета въздух-въздух е бил унищожен и един безпилотен летателен апарат.

Руската авиация е нанесла удари по 58 военни обекти, като 51 от тях са били събирателен център на "жива сила и военна техника".

Кремъл: Военната операция върви по план

Кремъл: Военната операция върви по план

Все още има възможност украинските войски да сложат оръжието си и да излязат през установените коридори

От началото на "специалната военна операция" са унищожени 140 самолета, 106 вертолета, 520 безпилотни летателни апарата, 257 зенитно-ракетни комплекса, 2448 танка, 271 реактивни установки за залпов огън, 1026 оръдия и миномети, както и 2289 единици специална военна автомобилна техника, отчита Конашенков.

Артилерията и ракетните войски на Руската федерация пък са изпълнили 1285 огневи задачи, съобщи Конашенков. По думите му в резултат на въпросната офанзива са били унищожени 9 горивни склада, 37 командни пункта, както и 1221 събирателни пункта на жива сила и техника.

Руското ПВО пък е ликвидирало седем украински военни дрона, зенитно-ракетен комплекс "Бук" и е ударило насочена от страна на Украйна ракета "Точка-У".

Байдън към Путин: Ще говорим тихо и ще носим голям "Джавелин"

Байдън към Путин: Ще говорим тихо и ще носим голям "Джавелин"

САЩ обещаха да приемат до 100 000 украинци