Евентуалното елиминиране на украинските военни и цивилни, които в момента остават в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, може да сложи край на всякакви преговори с руската страна.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който говори чрез видеоконференция в Chatham House, съобщи "Укринформ".

"Ако убият хора, които сега могат да бъдат разменени по хуманитарен принцип, ако говорим за нашите военни, или освободени - ако говорим за цивилни, или помогнат - ако те са ранените, без значение дали са военни или цивилни, няма какво да говорим с тях на дипломатическо ниво", подчерта държавният глава.

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Взети са им документите и телефоните

Според Зеленски, днес благодарение на усилията, положени съвместно от Украйна, Международния комитет на Червения кръст и ООН, най-накрая е намерен формат за евакуация на цивилни от обсадения завод Азовстал.

Президентът подчерта, че град Мариупол е напълно разрушен.

Според Зеленски, обсадата на града от руските войски е умишлена стъпка, проява на омраза и тероризъм. Руските медии и пропагандна машина са основно отговорни за такава жестокост и това е проблем, който тепърва ще бъде решен.

"Те са развили такава омраза още преди началото на пълномащабна война. Те правят това от години и сега всичко това води до цялото това мъчение", заключи президентът на Украйна.

Обсадата на Мариупол струва скъпо на Русия

Обсадата на Мариупол струва скъпо на Русия

Украинската контраофанзива може да разстрои руските сили североизточно от Харков

Припомняме, че сутринта ООН съобщи, че днес започва пореден опит за евакуация на цивилни от Мариупол. 

Зеленски обяви и че повече от 500 000 украинци са били депортирани в отдалечени региони на Руската федерация.

Русия от своя страна съобщи в края на април за евакуирани над 1 млн. души. Но руските власти твърдят, че това е доброволно решение на хората и се получават много молби за убежище в Русия.