Украинската контраофанзива напредва около втория по големина град в страната - Харков, въпреки че той остава основна цел на руския обстрел, обобщава в. "Гардиън".

Медията се позовава на западни военни анализатори.

Най-интензивните сражения през последните дни се водят в Източна Украйна, където двете страни водят ожесточена битка за завземане или връщане на територии. Офанзивата на Москва там е съсредоточена върху Донбас, където подкрепяните от Русия сепаратисти водят боеве от 2014 г. насам.

Институт за изследване на войната: Украинците спъват руското настъпление в Донбас

Институт за изследване на войната: Украинците спъват руското настъпление в Донбас

Украинските сили "си върнаха пръстен от предградия на север и изток" от Харков

Губернаторът на Луганска област, една от двете в състава на Донбас, съобщи, че руски удар е унищожил училище в село Билогоровка, където 90 души са търсили спасение в мазето.

Губернаторът Серхий Хайдай, който публикува снимки на горящите развалини в Telegram, заяви, че 30 души са били спасени. По-късно службите за спешна помощ съобщиха, че са открити две тела, а под развалините може да има още погребани. Спасителните работи бяха преустановени през нощта, но трябваше да бъдат възобновени в неделя.

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Руският президент отрича клането в Буча

Хайдай съобщи също, че две момчета на 11 и 14 години са били убити от руски обстрел в град Привилия, а две момичета на 8 и 12 години и 69-годишна жена са били ранени.

Москва се опитва да обстрелва и Южна Украйна, за да откъсне страната от морето и да създаде коридор към отцепилия се молдовски регион Приднестровието, където отдавна са разположени руски войски.

В знак на неочаквано ефективната отбрана, която продължава боевете вече 11-та седмица, украинските военни сразиха руските позиции на остров в Черно море, който беше превзет в първите дни на войната и се превърна в символ на съпротивата.

Ходорковски: Ако Путин загуби в Донбас, ще падне от власт

Ходорковски: Ако Путин загуби в Донбас, ще падне от власт

Путин не е готов да стигне докрай

Сателитни снимки, анализирани от Асошиейтед прес, показаха, че Украйна се е насочила към държания от Русия Змийски остров в опит да възпрепятства усилията на Русия да контролира Черно море.

Снимка, направена рано в събота от Planet Labs PBC, показва, че повечето от сградите на острова са разрушени от атаките на украинските дронове. Поразен от украинската атака е и десантният кораб клас "Серна" близо до северния плаж на острова.