Русия не може да подпише гаранции за сигурността на Украйна, без да реши териториалния въпрос на Крим и Донбас. Това заяви пред ТАСС руският президент Владимир Путин. Днес той разговаря с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Успяхме да постигнем доста сериозен пробив на преговорите в Истанбул, защото нашите украински колеги не обвързаха изискванията за международна сигурност на Украйна с такова понятие като международно признати граници на Украйна, като оставим настрана Крим, Севастопол и републиките в Донбас, признати от Русия с известни резерви", уточни Владимир Путин.

Гутериш иска среща с Путин и Зеленски

Гутериш иска среща с Путин и Зеленски

Генералният секретар на ООН вижда момент на голяма опасност и последствия

За съжаление, продължава той, след постигането на тези споразумения Русия се сблъсква със ситуация около Буча, с която "руската армия няма нищо общо".

"Знаем кой го е направил. След това позицията на нашите преговарящи от Украйна относно по-нататъшното уреждане на въпроса се промени драстично. Те се отдалечиха от предишните си намерения да дадат гаранции за сигурност на територията на Крим, Севастопол и Донбас. Те просто са се отказали от това. А в представения ни проект на споразумение по този въпрос те просто посочиха в два члена, че тези въпроси трябва да бъдат решени на среща на държавните глави", каза Путин.

Антонио Гутериш иска независимо разследване на убийствата на цивилни в Буча
Обновена

Антонио Гутериш иска независимо разследване на убийствата на цивилни в Буча

Съветът за сигурност ще заседава във вторник

"За нас е ясно, че ако пренесем тези въпроси на ниво държавни глави, без да ги решим първо, поне в рамките на проекта за споразумение, те никога няма да бъдат решени. В този случай ние просто не можем да подпишем гаранции за сигурност, без да решим териториалния въпрос на Крим, Севастопол и Донбас", каза руският президент.