Вчера украинския Генщаб съобщи, че са си възвърнали контрола над четири населени места северно и източно от Харков - по точно става въпрос за Горна Роганка, Руска лозова, Слободске и Прелесне.

Институтът за изучаване на войната, базиран във Вашингтон, пише в последната си сводка за войната в Украйна, че този пример за серия от успешни контраатаки на украинците в Харковска област дава сериозна вероятност за неуспех на руската офанзива в Източна Украйна.

Украинските сили "си върнаха пръстен от предградия на север и изток" от Харков и това може да облекчи натиска върху жилищните райони на града, които са подложени на силен обстрел.

Руските сили ще рухнат до няколко седмици, прогнозира военен експерт

Руските сили ще рухнат до няколко седмици, прогнозира военен експерт

Руснаците са пропилели единствения си шанс да превземат региона

Освен това успешните контраатаки от Харков могат да принудят Русия да пренасочи част от войските, предназначени за основното направление на настъплението ѝ в Донбас - от Изюм на югоизток.

Институтът потвърждава информацията че в Белгород продължават да се трупат сили за фронта в Изюм, но според анализаторите те е малко вероятно да дадат възможност на руските войски да преодолеят сегашната безизходица.

Руските атаки остават ограничени до две основни магистрали към Славянск и Барвинково и не могат да използват по-голям брой сили.

"Изглежда все по-малко вероятно руските сили да успеят да постигнат значителен напредък в Източна Украйна, а украинските сили може да успеят да предприемат и по-широки контраатаки през следващите дни", заключават анализаторите от Института за изследване на войната.

Русия ще "освобождава" напълно Донбас, каза Лавров
Обновена

Русия ще "освобождава" напълно Донбас, каза Лавров

Русия нямало да използва ядрени оръжия в Украйна

Линк към сайта на Института за изследване на войната може да намерите тук: Institute for the Study of War (understandingwar.org)