Нападението на Русия срещу Донбас "някак си пропадна" и битката за региона ще приключи след две до четири седмици, заяви военният експерт д-р Майк Мартин, съобщава Би Би Си.

Гостуващият сътрудник по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон каза: "По принцип руснаците ще останат без войски, а украинците ще контраатакуват."

Руснаците са пропилели единствения си шанс да превземат региона, смята той.

"Те изтеглиха всички тези размазани единици от Киев и след това се опитаха да ги възстановят за битка на изток", обясни Мартин.

Но те бяха "насинени и повредени" от битката за украинската столица и Русия не успя да ги изгради и "да направи някаква смела маневра".

Мартин заяви, че е настъпила "голяма стратегическа промяна" във войната, като Обединеното кралство декларира, че целта й е да изчисти руските сили от Украйна, включително Крим.

Той добави, че външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс "греши", но да каже, че това ще отнеме 10 години, настоявайки: "Руските сили ще се сринат преди това и ще видим преврат".

И след като САЩ обявиха 33 милиарда долара (26 милиарда британски лири) финансиране за Украйна, "това е изключително ясен сигнал за намерение", каза Мартин.

Това също означава, че НАТО и САЩ са решили, че Владимир Путин блъфира относно използването на ядрени оръжия, ако НАТО повиши курса, добавя той.

Как може да завърши войната в Украйна?

Как може да завърши войната в Украйна?

Има четири алтернативи