Започва следващият етап от т. нар. "специална военна операция в Украйна", насочен към "пълното освобождаване на Донецката и Луганската народни републики". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник в интервю за India Today, цитиран от ТАСС.

"Операцията в Източна Украйна е насочена, както вече беше обявено от самото начало, към пълното освобождаване на Донецката и Луганската републики", каза той. "Тази операция ще продължи, започва следващата фаза на тази операция и мисля, че сега ще бъде важен момент."

Русия беше принудена да започне "специалната военна операция" в Украйна в отговор на молбата на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики" за помощ, нямаше друг избор. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в същото интервю.

Русия признава Луганската и Донецка народни републики в границите, провъзгласени в резултат на референдуми, проведени през 2014 г. 

"Ние признаваме ЛНР и ДНР в техните граници, провъзгласени в резултат на референдум (тези референдуми не са принати от международната общност-бел.ред.)", каза Лавров. Министърът отговори положително и на журналистическия въпрос дали това се отнася за районите на Волноваха и Мариупол.

Ръководителят на руското външно министерство припомни, че когато бяха подписани Минските споразумения, тези региони бяха разделени, всеки приблизително наполовина (Украйна запази контрола си върху значителни части от бившите Донецка и Луганска области, но загуби техните областни центрове-бел.ред.). "В момента народната милиция на тези републики се бори за връщане на загубените територии. Факт е, че при провеждането на референдума през 2014 г. въпросът засягаше целите територии на тези бивши региони. След това лидерите на държавния преврат (така той нарича държавните власти в Украйна след 2014 г.) започнаха война, с която откъснаха значителна част от всеки един от тези региони", каза Лавров.

Той заяви, че "не се разглежда възможността Русия да използва ядрено оръжие в Украйна, там ще се използват само конвенционални оръжия."

Коментирайки изявленията на президента на Украйна Володимир Зеленски относно възможността за използване на тактическо ядрено оръжие от руските войски по време на специална операция, руският външен министър заяви, че предпочита да не коментира "казаното от не съвсем адекватен човек."

Министърът припомни, че през ноември миналата година руският президент Владимир Путин покани САЩ и НАТО да седнат на масата за преговори и да обсъдят правните гаранции за сигурност включително спирането на допълнителното разширяване на НАТО на изток, но това не беше прието от Запада.

Зеленски: Русия започна атаката срещу Донбас

Зеленски: Русия започна атаката срещу Донбас

Украинската армия оказва съпротива

"По това време украинската армия значително увеличи обстрела на тези републики в нарушение на всички режими на прекратяване на огъня. Нямахме друг избор, освен да ги признаем, да подпишем споразумение за взаимопомощ в отговор на тяхното искане и да изпратим нашите военни сили като част от военна операция за защита на живота им", каза Лавров.

На въпрос за потъването на крайцера "Москва", външният министър отговори: "Това е работа на Министерството на отбраната. Обясниха какво се е случило. Не мога да добавя нищо към това."

Припомняме, че на 21 февруари Путин обяви признаването на суверенитета на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. Русия призна републиките в съответствие с техните конституции в границите на Донецка и Луганска област към началото на 2014 г. На 24 февруари президентът на Руската федерация, в отговор на молбата на лидерите на републиките на Донбас за помощ, обяви началото на "специална военна операция в Украйна, чиято цел е денацификация и демилитаризация на страната."

Войната не е за Донбас, а е срещу САЩ - призна Сергей Лавров

Войната не е за Донбас, а е срещу САЩ - призна Сергей Лавров

Целта всъщност е "да се сложи край на безразсъдното господство на САЩ и други западни държави"