Русия връчи на САЩ конкретни предложения за обвързващи гаранции за сигурност, които иска от Запада, по време на среща с помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид в Москва. Това съобщиха от Кремъл, информира "Ройтерс".

Американският дипломат отиде за разговори в руската столица в момент на нарастващо напрежение между Изтока и Запада заради струпването на руски войски близо до Украйна. Западните страни предупредиха, че Русия може да е готова да предприеме нова атака срещу Украйна, нещо, което Москва отрече.

Путин настоя за незабавни разговори с НАТО и САЩ относно сигурността на Русия

Путин настоя за незабавни разговори с НАТО и САЩ относно сигурността на Русия

Иска международни правни гаранции за сигурността на Русия

Русия иска САЩ и НАТО да гарантират, че западният военен алианс няма да се разширява по-нататък на изток или да разположи определени оръжейни системи в Украйна и други страни, които граничат с Русия.

"На американските представители буквално днес бяха връчени конкретни предложения в нашето външно министерство, които са насочени към разработване на правни гаранции за сигурност за Русия", уточни пред репортери съветникът на Путин Юрий Ушаков.

"Готови сме да започнем преговори по този важен въпрос незабавно", изтъкна Ушаков след видеоразговор между руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин, в който той каза, че Си е изразил подкрепа за позицията на Русия.

Джонсън към Путин: Нахлуване в Украйна би било голяма грешка

Джонсън към Путин: Нахлуване в Украйна би било голяма грешка

Двамата разговаряха по телефона

Донфрид се срещна с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков за разговори в министерството по-рано днес и се очаква по-късно да се срещне с Дмитрий Коазк, представителят на Путин за Украйна.

Кремъл твърди, че разширяването на НАТО заплашва Русия и е в противоречие с уверенията, дадени ѝ след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. НАТО казва, че дейностите му са отбранителни по характер и са предназначени да възпират нова агресия на Русия, докато Вашингтон многократно е подчертавал, че никоя страна не може да наложи вето на надеждите на Украйна за НАТО.

Донфрид пътува до Москва, след като проведе разговори с висши украински официални лица, за да предложи подкрепа в лицето на струпването на руски войски.

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Участие във военни действия не е предвидено, но Русия и света трябва да разберат, че САЩ ще са по-твърди от 2014 г.

Украйна, която отдавна е в конфликт със съседна Русия, засили военното сътрудничество с НАТО, а страните членки на Г-7 предупредиха Русия миналата седмица, че ще се сблъска с огромни последствия и тежка цена, ако нападне Украйна.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. и подкрепи проруските сепаратисти, които завзеха част от Източна Украйна през същата година.