Британският министър-председател Борис Джонсън предупреди руския президент Владимир Путин в телефонен разговор в понеделник, че всяко дестабилизиращо действие срещу Украйна би било стратегическа грешка със значителни последици. Това съобщиха от "Даунинг стрийт", цитирани от Ройтерс.

"Министър-председателят подчерта ангажимента на Обединеното кралство към териториалната цялост и суверенитета на Украйна и предупреди, че всяко дестабилизиращо действие ще бъде стратегическа грешка, която ще има значителни последици", заяви говорител.

"Премиерът изрази дълбоката загриженост на Великобритания от струпването на руски сили по границата с Украйна и отново подчерта, че е важно да се работи по дипломатически канали за деескалация на напрежението и намиране на трайни решения", продължава официалното съобщение.

По-рано днес стана ясно, че Европейският съюз обсъжда евентуален нов кръг от икономически санкции срещу Русия със САЩ и Великобритания. 

ЕС "в режим на възпиране" проучва евентуални санкции срещу Русия заради Украйна

ЕС "в режим на възпиране" проучва евентуални санкции срещу Русия заради Украйна

Днес обаче нямало да бъдат взети решения

Брюксел и Вашингтон наложиха икономически санкции на Москва през юли 2014 г., удряйки нейния енергиен, банков и отбранителен сектор, и обмислят допълнителни мерки, ако Русия се опита да нахлуе в Украйна. Опасения за това се появиха в последните седмици заради струпване на руски войски по украинската граница.