Русия поддържаше враждебна реторика към Украйна и в днешния ден и сравни кризата там с най-опасния момент от Студената война, докато чакаше президентът на САЩ Джо Байдън да я покани на евентуални преговори със страните от НАТО, обобщава "Ройтерс".

Руското външно министерство обвини Украйна в придвижване на тежка артилерия към фронтовата линия за сражение с проруските сепаратисти в източната част на бившата съветска република и че не се ангажирала в мирния процес.

Байдън направил значителна дипломатическа отстъпка на Русия, за да предотврати инвазия в Украйна

Байдън направил значителна дипломатическа отстъпка на Русия, за да предотврати инвазия в Украйна

Чрез провеждането на срещи между НАТО и Русия за обсъждане на опасенията на Москва

"Преговорите за мирно уреждане на практика са в задънена улица", настоя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред репортери, визирайки седемгодишния конфликт между украинските и сепаратистките сили в източната област Донбас.

Захарова допълни: "С подкрепата на страни от НАТО, които снабдяват страната с оръжие, Киев укрепва своя контингент по линията на съприкосновение в Донбас."

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков се съгласи с репортер, който предположи, че напрежението между Изтока и Запада във връзка с Украйна би могло да се превърне в повторение на кубинската ракетна криза от 1962 г., когато САЩ и Съветският съюз бяха на ръба на ядрена война.

САЩ могат да окажат натиск върху Украйна да отстъпи част от автономията на Донбас

САЩ могат да окажат натиск върху Украйна да отстъпи част от автономията на Донбас

САЩ имали за задача да накарат Киев да приеме реалното положение на нещата в Източна Украйна

"Знаете ли, наистина може да се стигне дотам", подхвърли Рябков и подчерта: "Ако нещата продължат така, както са, е напълно възможно по логиката на събитията внезапно да се събудите и да видите себе си в нещо подобно."

Коментарите бяха направени два дни след видеоразговора между Байдън и руския президент Владимир Путин, който имаше за цел да помогне за успокояване на кризата във връзка с Украйна.

Те сигнализираха, че Москва има интерес да запази напрежението високо, докато чака следващия ход от Байдън, който обяви, че планира да проведе последващи преговори с участието на Русия и страните от НАТО.

Украйна, която се стреми да се присъедини към НАТО, изтъква, че се страхува от инвазия на десетки хиляди руски войници, струпани близо до нейната граница. Москва твърди, че позицията ѝ е чисто отбранителна.

Генщабът на Русия предупреди Украйна за готовност да пресече провокациите в Донбас

Генщабът на Русия предупреди Украйна за готовност да пресече провокациите в Донбас

Информацията за подготвяща се инвазия на Русия в Украйна била лъжа