Всякакви провокации от страна на киевските власти за насилствено разрешаване на ситуацията в Донбас ще бъдат пресечени. Това предупреди началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов на брифинг пред военните аташета на други държави, информира "Новости".

"Доставката на хеликоптери, безпилотни летателни апарати и самолети за Украйна тласка украинските власти да предприемат резки и опасни стъпки. Киев не изпълнява минските договорености. Украинските въоръжени сили обявяват началото на използването на противотанковите ракетни комплекси Javelin в Донбас, които бяха доставени от Съединените щати, а също така използват разузнавателно-ударни безпилотни летателни апарати турско производство", настоя той.

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Путин може да подготвя офанзива на няколко фронта още в началото на 2022 г.

По думите му това водело до изостряне на и без това напрегнатата ситуация. В същото време началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили увери, че информацията за подготвяща се инвазия на Русия в Украйна била лъжа, а военната дейност вътре в страната не изисквала уведомление.

"Страните от НАТО обръщат прекомерно внимание на придвижванията на войските през територията на Руската федерация. Предислокацията на подразделения по време на бойна подготовка е рутинна практика за въоръжените сили на всяка държава", подчерта Герасимов.

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Участие във военни действия не е предвидено, но Русия и света трябва да разберат, че САЩ ще са по-твърди от 2014 г.

Напоследък в западните медии се надигна нова вълна от публикации, свързани с темата за инвазия на Русия в Украйна. Русия многократно отрече обвиненията, като твърди, че те се използвали главно като предлог за струпване на повече сили и техника на НАТО до границите на страната. Както увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Русия не крояла никакви агресивни планове, не възнамерявала да напада никого и преместванията на войски в собствената ѝ територия не трябвало да притесняват никого.

Украйна приветства разговора Байдън-Путин като път към възпиране на Русия

Украйна приветства разговора Байдън-Путин като път към възпиране на Русия

Кулеба приветства усилията на САЩ да поставят Русия на масата за преговори