Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обяви в интервю за "Ройтерс", че преговорите между президента на САЩ Джо Байдън и руския президент Владимир Путин са дали възможност за "възпиране и деескалация".

В първата реакция на високопоставен украински официален представител относно видеоразговора между Байдън и Путин вчера, Кулеба приветства усилията на САЩ да поставят Русия на масата за преговори.

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън обсъжда разговора с европейските съюзници Макрон, Меркел, Драги и Джонсън

Ала той добави, че приоритетът бил изготвянето на възпиращ пакет, който да предотврати всякаква по-нататъшна военна ескалация от страна на Русия.

Украйна и нейните съюзници в НАТО алармираха за придвижването на руски войски близо до границите на Украйна тази година, което предизвика притеснения, че тлеещият конфликт в Източна Украйна може да избухне в открита война между двете съседки.

"Самият контакт служи като възпиране и деескалация", увери Кулеба относно вчерашния разговор, като допълни: "Оценяваме решаващата дипломатическа ангажираност на САЩ в опитите да се върне Русия на масата на преговорите."

Великобритания обеща подкрепа за Украйна срещу агресията на Русия

Великобритания обеща подкрепа за Украйна срещу агресията на Русия

Обсъжда мерки срещу Русия

Байдън вчера предупреди Путин, че Западът ще наложи "категорични икономически и други мерки" на Русия, ако Русия започне нова офанзива срещу Украйна, докато Путин поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява по-нататък на изток.

Кулеба ръководи дипломатическите усилия на Киев да притисне съюзниците за пакет от мерки за възпиране на Русия да започне нова офанзива. Русия отхвърли предположенията за подобна атака като лъжливи и подстрекателски, като същевременно обвини Украйна и САЩ за дестабилизиращо поведение.

Кулеба изтъкна, че бил уверен, че "Путин чу някои много ясни и категорични сигнали относно ескалацията на Русия по границата на Украйна и в региона".

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Байдън предупреди Путин за тежки санкции...

Украинският президент Володимир Зеленски ще разговаря с Байдън утре.

Кулеба отбеляза, че разговорите в четвъртък ще позволят на двамата държавни глави да обсъдят по-нататъшни стъпки за възпиране на Русия и начини за съживяване на четиристранните мирни преговори между Украйна, Русия, Франция и Германия относно конфликта в Източна Украйна.

"Понастоящем, тъй като виждаме очевидна липса на конструктивност от руска страна, основният приоритет е ефективно прилагане на всеобхватния пакет за възпиране, за да се демотивира Русия от по-нататъшна военна ескалация", изтъкна украинският първи дипломат.

"Ние работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници от двете страни на Атлантика, за да постигнем това", посочи Кулеба.

Пентагонът: САЩ полагат големи усилия ситуацията с Украйна да не прерасне във война

Пентагонът: САЩ полагат големи усилия ситуацията с Украйна да не прерасне във война

Същата е ситуцията и с Тайван, и в двата случая цел е дипломацията, не конфликт