САЩ полагат всички усилия, за да гарантират, че ситуацията около Украйна няма да доведе до военна конфронтация. Това съобщи във вторник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в онлайн интервю за американското издание Defense One, съобщава ТАСС.

"Няма да спекулирам какво би могло да се случи в този случай", отговори той на въпроса какви действия биха предприели Съединените щати в случай на предполагаемо възможна руска инвазия в Украйна, за да са сигурни, че това няма да се случи.

"Просто бих казал, че преди всичко нашата цел е да се уверим, че това няма да се случи. Работим с чуждестранни партньори и съюзници, за да предадем на Русия, че това е наистина лоша идея."

Байдън ще предупреди Путин, че Русия ще бъде ударена с най-тежките санкции, ако нахлуе в Украйна

Байдън ще предупреди Путин, че Русия ще бъде ударена с най-тежките санкции, ако нахлуе в Украйна

Екипът на Байдън е идентифицирал набор от икономически санкции, които да наложи на Русия

Той каза още, че САЩ ще се ръководят от дипломация в ситуацията около Украйна и Тайван. "Нашата цел и в двата случая е дипломация и да разрешим тези въпроси по начин, който не води до военен конфликт. И мисля, че това е изключително важно да се помни", каза Остин.

Министърът на отбраната на САЩ каза, че поставянето на ултиматуми от страна на САЩ към Русия в настоящата ситуация около Украйна, очертаването от Вашингтон на определени конвенционални граници спрямо Москва би било контрапродуктивно.

"Мисля, че в ситуации като сегашната, рисуването на червени линии само изостря проблема. Мисля, че трябва да се съсредоточим върху намирането на начини за деескалация и намаляване на напрежението", обяснява той, дали САЩ трябва просто да предупредят Русия за готовността си да използва военна сила, ако нахлуе в Украйна.

Остин изрази загрижеността си относно въпроса сега, когато Русия е позиционирала "батальонни тактически групи около Украйна в множество различни географски райони около тези граници на юг, запад и североизток". Все пак той добави, че ако се случи нахлуване, "необходимостта да се засили доверието и увереността на нашите съюзници от НАТО и нашите съюзници от източния фланг ще бъде реална и САЩ ще бъдат готови да предоставят такъв вид успокоение."

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди "непоколебимата подкрепа на Вашингтон за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия".

Тайван съзря опит на военните на Китай да го изтощят, но може да отговори

Тайван съзря опит на военните на Китай да го изтощят, но може да отговори

"Нашите национални сили показаха, че макар вие да имате тази сила, ние имаме контрамерки"