Военните на Китай се опитват да изтощят въоръжените сили на Тайван с многократните си мисии в близост до границите му, но Тайван е в състояние да отговори. Това увери министърът на отбраната на Тайпе след подновена активност на китайските военновъздушни сили, информира "Ройтерс".

Тайван отново вдигна по спешност изтребители вчера, след като 27 самолета на китайските военновъздушни сили отново влязоха в неговата зона за идентификация на ПВО.

"Намерението им е бавно да изтощават, да ви уведомят, че имаме тази сила", коментира министърът на отбраната Чиу Куо-чен пред репортери в кулоарите на парламентарен брифинг за депутати, когато беше попитан за последното нахлуване.

27 китайски самолета влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

27 китайски самолета влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

Засега няма коментар от Пекин...

"Нашите национални сили показаха, че макар вие да имате тази сила, ние имаме контрамерки", настоя той.

Тайван се оплаква от година или повече от повтарящи се мисии на китайските военновъздушни сили близо до демократично управлявания остров и в неговата зона за идентификация на ПВО - не неговото териториално въздушно пространство, а по-широка зона, която Тайван наблюдава и патрулира, която действа, за да му даде повече време да реагира на всякакви заплахи.

Тайван, който Пекин претендира за своя територия и не е изключил да го превземе със сила, нарича действията на Китай война в "сивата зона".

Китай към САЩ: Не си правете илюзии за Тайван

Китай към САЩ: Не си правете илюзии за Тайван

Щатите са най-важният международен поддръжник на острова

Чиу, който определи ситуацията като "много сериозна", каза, че Тайван ще продължи да анализира видовете самолети, които Китай използва, за да съобразява бъдещите планове.

Последната китайска мисия включваше 18 изтребителя плюс пет ядрени бомбардировача H-6, както и, необичайно, самолет за въздушно презареждане Y-20, уточни военното министерство на Тайван.

Бомбардировачите и шест от изтребителите са летели южно от Тайван в канала Баши, който разделя острова от Филипините, след това в Тихия океан, преди да се отправят обратно към Китай според карта, предоставена от ведомството.

Срещу заплахата от Китай Тайван модернизира бойната си авиация

Срещу заплахата от Китай Тайван модернизира бойната си авиация

Напрежение в ключов регион

Тези самолети бяха придружени от самолета за презареждане, което предполага, че Китай е заредил с гориво изтребителите с по-малък обхват, умение, което военновъздушните сили на страната все още усъвършенстват, за да могат да проектират сила по-далеч от бреговете на Китай.

Тайван изпрати бойни самолети, за да предупреди китайските самолети, докато ракетни системи са били разположени, за да ги наблюдават.

Китай по-рано настоя, че подобни мисии били предназначени за защита на суверенитета на страната.

Тайван предупреди за сериозна заплаха от Китай, може да му блокира пристанищата

Тайван предупреди за сериозна заплаха от Китай, може да му блокира пристанищата

Тактиката на Китай цели покоряване на Тайван чрез изтощение