Въздушните сили на Тайван днес са вдигнали изтребители в отговор на навлизането на 27 китайски самолета в зоната за противовъздушна отбрана на острова, съобщи "Свободна Европа" с позоваване на тайванското министерство на отбраната.

В изявление на министерството се посочва, че сред китайските самолети е имало 5 бомбардировачи H-6 с ядрен потенциал и 18 изтребители, а както и въздушен танкер за зареждане с гориво.

Самолетите са прелетели край южното крайбрежие на Тайван към протока Баши.

Засега китайската страна не е коментирала изявлението на тайванското правителство.

Тайван, който Пекин третира като своя провинция, през последната година на няколко пъти, че китайски военни самолети, които летят край острова, както и близо до контролираните от Тайван острови Пратас.

Тайванските власти съобщиха, че близо 150 китайски военни самолета на навлезли в зоната за противовъздушна обрана на страната в рамките на четири дни в началото на октомври, когато Китай отбелязваше националния си празник. Зоната е по-широка от териториалното въздушно пространство на острова.

Срещу заплахата от Китай Тайван модернизира бойната си авиация

Срещу заплахата от Китай Тайван модернизира бойната си авиация

Напрежение в ключов регион

Тайван има собствена администрация, която е независима от Китай от 1949 г., когато островът стана убежище за представителите на силите, подкрепящи партията Хоминдан - те бяха победени от комунистите в китайската гражданска война. Официално Тайван се самоопределя като "Китайска република" в знак на това, че не признава легитимността на провъзгласената през 1949 г. от комунистите Китайска народна република.

Тайван е признат официално от 15 страни, членуващи в ООН, а много други поддържат икономически и културни връзки с острова без да са заявили официално, че го признават за отделна република. В последно време в таванското общество се чуват призиви за провъзгласяване на независимост. Пекин от своя страна засилва реториката си по отношение на Тайван. Анализаторите не изключват вероятността от китайско нахлуване и опит на Пекин да установи контрол над острова със сила.

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

За много държави в региона и извън него нарушаване на статуквото е значителна заплаха за мира