Съединените щати и техните съюзници ще предприемат неуточнени действия, ако Китай използва сила, за да промени статуквото над Тайван, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщава "Ройтерс".

Блинкън беше попитан на форум, организиран от "Ню Йорк Таймс", дали Съединените щати ще се намесят, за да защитят Тайван в случай на нападение от Китай. Той повтаря редовните американски изявления, че ролята на Вашингтон е да гарантира, че островът разполага със средствата да се защитава, както се изисква от законодателството на САЩ.

"В същото време мисля, че е справедливо да се каже, че не сме сами в тази решимост да гарантираме, че ще запазим мира и стабилността в тази част на света", добави Блинкън.

Пекин засилва натиска над Тайпе

Пекин засилва натиска над Тайпе

Струпване на въоръжени сили в критичен проток

"Има много държави, както в региона, така и извън него, които биха видели всяко едностранно действие за използване на сила за нарушаване на статуквото като значителна заплаха за мира и сигурността и те също биха предприели действия, в случай че това се случи".

Блинкън не каза за какъв вид действие има предвид.

Забележките на Блинкън дойдоха преди планираната виртуална среща между Байдън и китайския лидер Си Дзинпин, която вероятно ще се проведе следващата седмица.

Попитан дали срещата ще се състои следващата седмица, Блинкън каза, че тя "предстои скоро", но не беше по-конкретен.

В Пентагона виждат риск след 76-те години мир между великите сили
Обновена

В Пентагона виждат риск след 76-те години мир между великите сили

Ген. Марк Мили иска армията на САЩ бързо и фундаментално да се промени, "за да не се окаже от грешната страна на конфликта"