Китайската армия заяви, че започва да патрулира в района на Тайванския проток, предаде "Ройтерс".

Патрулът е създаден заради сериозни грешки в действията и изказванията на "определени държави", касаещи тайванския въпрос и заради активността на сили, които подкрепят независимостта в Тайпе.

Китай може да блокира главните пристанища и летища на Тайван, за да прекъсне основните връзки на острова с външния свят, предупреди министерството на отбраната на територията - в момент, когато напрежението между Пекин и Тайпе е най-високо от години, предаде AFP. Пекин засилва възможностите си за натиск над Тайпе.

Тайван предупреди за сериозна заплаха от Китай, може да му блокира пристанищата

Тайван предупреди за сериозна заплаха от Китай, може да му блокира пристанищата

Тактиката на Китай цели покоряване на Тайван чрез изтощение

Китай отправя все повече заплахи за използване на сила срещу Тайван, като провежда военни учения и изпраща бойни самолети близо до острова.

В началото на октомври, Пекин изпрати 149 военни самолета югозападно от Тайван във формирования на ударни групи, принуждавайки Тайван да вдигне под тревога своята бойна авиация и да активира своите противовъздушни системи.

Тайван гневен заради черния списък на Китай

Тайван гневен заради черния списък на Китай

В него са включени поддръжници на независимостта на островната държава

Докато Тайван разчита на САЩ за голяма част от военните си способности, президентът Цай Ин-уен настоява за съживяване на вътрешната си отбранителна индустрия, включително производството на подводници с конвенционално задвижване.