Въоръжените сили на Китай са в състояние да блокират ключовите пристанища и летища на Тайван. Това обяви министерството на отбраната на острова, предлагайки последната си оценка за това, което определя като "сериозна" военна заплаха от гигантския си съсед, информира "Ройтерс".

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави под свой контрол демократичен Тайван и засилва военната си дейност около острова, включително многократно прелитане на военни самолети в зоната на противовъздушната отбрана на Тайван.

Тайванското министерство на отбраната в доклад, който публикува на всеки две години, посочва, че Китай е започнал война тип "сива зона", позовавайки се на 554 "нарушения" на китайски военни самолети в югозападния театър на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана между септември миналата година и края на август.

Тайван гневен заради черния списък на Китай

Тайван гневен заради черния списък на Китай

В него са включени поддръжници на независимостта на островната държава

Военни анализатори посочват, че тактиката цели покоряване на Тайван чрез изтощение.

В същото време Народноосвободителната армия на Китай има за цел да завърши модернизацията на силите си до 2035 г., за да "получи превъзходство при възможни операции срещу Тайван и жизнеспособни способности за отказ на чужди сили, което представлява сериозно предизвикателство за нашата национална сигурност", посочва тайванското военно министерство.

"В момента Народноосвободителната армия на Китай е в състояние да извърши локална съвместна блокада срещу нашите критични пристанища, летища и изходящи маршрути за полети, да прекъсне нашите въздушни и морски линии за комуникация и да повлияе на потока от нашите военни доставки и логистични ресурси", допълват от ведомството.

Китай плаши поддръжниците на независимостта на Тайван с доживотна наказателна отговорност

Китай плаши поддръжниците на независимостта на Тайван с доживотна наказателна отговорност

Включително премиера, председателя на парламента и външния министър на Тайван

Китай гледа на Тайван като на китайска територия. Неговото министерство на отбраната не е отговорило на искане за коментар.

Тайванският президент Цай Ингвен настоя, че Тайван вече е независима страна и се зарече да защитава своята свобода и демокрация.

Цай направи укрепването на отбраната на Тайван приоритет, обещавайки да произвежда повече вътрешно разработени оръжия, включително подводници, и купува повече оборудване от САЩ, най-важният доставчик на оръжия за острова и международен поддръжник.

Китай твърд: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

Китай твърд: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

Пекин разкритикува САЩ, че увеличават нестабилността в региона

През октомври Тайван съобщи за 148 самолета на китайските военновъздушни сили в южния и югозападния театър на ПВО зоната за период от четири дни, което бележи драматична ескалация на напрежението между Тайпе и Пекин

Неотдавнашното увеличение на военните учения на Китай в идентификационната зона на ПВО на Тайван е част от това, което Тайпе разглежда като внимателно планирана стратегия за тормоз.

"Неговото сплашващо поведение не само разпилява нашата бойна мощ и разклаща нашата вяра и морал, но също така се опитва да промени или оспори статуквото в Тайванския проток, за да постигне в крайна сметка целта си за "превземане на Тайван без бой", изтъкват още от министерството. 

САЩ увериха Тайван, че са ангажирани да му помогнат да се отбранява

САЩ увериха Тайван, че са ангажирани да му помогнат да се отбранява

Отношенията между САЩ и Тайван били стабилни

За да се противопостави на опита на Китай да "превземе Тайван бързо, като отказва чуждестранни намеси", министерството се зарече да задълбочи усилията си за "асиметрична война", за да направи всяка атака възможно най-болезнена и трудна за Китай.

Това включва прецизни удари с ракети с далечен обсег срещу цели в Китай, разполагане на крайбрежни минни полета, както и засилване на обучението на запасняците.

Тайван вярва в американската подкрепа

Тайван вярва в американската подкрепа

Островът не иска война с Китай